Membrii Guvernului Ciolacu 2 s-au prezentat la Palatul Cotroceni, luni seara, pentru depunerea jurământului de învestitură.
Tot luni, Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului Ciolacu, cu 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”. Noul Cabinet avea nevoie de 234 de voturi pentru a primi încrederea deputaților și senatorilor.
Cum arată Guvernul Ciolacu 2
Pozițiile PSD
Prim-ministru – Marcel Ciolacu
Vicepremier fără portofoliu – Marian Neacşu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Pozițiile PNL
Ministerul Afacerilor Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David
Pozițiile UDMR
Ministerul Finanțelor și vicepremier – Tánczos Barna
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Evoluţiile pe scena politică au mers în ritm foarte rapid pentru a nu ne prinde Crăciunul fără noul guvern
La prima oră, liderii PSD, PNL, UDMR şi minorităţilor au semnat protocolul de coaliţie, care prevede inclusiv candidat comun la prezidenţiale – Crin Antonescu.
Apoi, cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit pentru a-şi vota fiecare noul preşedinte: Au fost aleşi Ilie Bolojan (PNL) la Senat şi Şerban Ciprian Constantin (PSD), la Camera Deputaţilor.
A fost condiţia pe care preşedintele Klaus Iohannis a pus-o pentru a desemna un nou premier. Şeful statului s-a mişcat şi el repede azi şi l-a desemnat prim-ministru tot pe Marcel Ciolacu.
Miniştrii au fost audiaţi luni după amiază în comisiile de specialitate din Parlament, în funcţie de portofoliul fiecăruia. Au primit toți aviz favorabil. Apoi, guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului și a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis.
De ce toată această grabă? Pentru că sunt măsuri de luat urgent, mai exact ordonanţe de adoptat, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi prin care să se încerce măcar un fin reglaj pentru bugetul statului, aflat într-o situaţie foarte dificilă.
Klaus Iohannis a amintit de obiectivele principale ale noului Guvern
Preşedintele Klaus Iohannnis a declarat că provocările imediate sunt construcţia bugetului pe anul 2025 şi organizarea alegerilor prezidenţiale.
”Vă doresc multă energie. Felicitări pentru noul Guvern. Intraţi într-o perioadă dificilă în noile responsabilităţi. Vă doresc să reuşiţi în tot ce vă propuneti, dar, în primul rânhd, vă doresc să reuşiţi pentru România şi români. Oamenii aşteaptă soluţii, stabilitate şi un Guvern care menţine ferm traiectoria României”, a spus preşedintele în discurs.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!