5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul amână rectificarea bugetară

Guvernul amână rectificarea bugetară

Guvernul amână rectificarea bugetară până la jumătatea lunii august, contrar așteptărilor ca această decizie să fie aprobată în luna iulie 2022.

Premierul Ciucă și-a exprimat punctul de vedere pe tema rectificării la începutul ședinței de Guvern din 27 iulie.

„O să avem o decizie finală, până la jumătatea lunii august, privind rectificarea bugetară. Vreau să spun de la bun început tuturor că principalii indicatori în baza cărora vom distribui sumele în interiorul procesului de rectificare vor fi cei legaţi de execuţia bugetară în prima jumătate a anului şi modul în care s-au desfăşurat investiţiile, ţinând cont, de asemenea, de un indicator foarte important pe care l-am asumat, şi anume reducerea cheltuielilor cu 10 la sută la bunuri şi servicii, astfel încât să putem să ne asigurăm la fondul de rezervă o sumă pe care să putem să o folosim în funcţie de situaţiile neprevăzute. S-a văzut cât se poate de limpede că dinamica tuturor acestor situaţii impune de la sine să avem o rezervă consistentă, astfel încât să putem să intervenim atunci când este cazul”, a declarat premierul.

După ședința Executivului, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că „prioritatea, acum, pentru noi, este rectificarea bugetară”.

Premierul Ciucă a precizat că Executivul analizează, în prezent, indicatorii economici pe primele șase luni ale anului 2022. Deficitul bugetar pe primele șase luni este de 1,7 la sută din PIB, a anunțat premierul. Veniturile au crescut cu 22,9 la sută faţă de perioada similară a anului 2021. Cheltuielile au crescut cu 14,3 la sută, menţinându-se sub nivelul de creştere a veniturilor, subliniază premierul.

Guvernul amână rectificarea bugetară și insistă pentru reducerea cheltuielilor

„Putem spune că, în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a produsului intern brut”, a susţinut premierul.

Date din surse guvernamentale anunțau, zilele trecute, că deficitul bugetar este mai mic cu 1,15 puncte procentuale față de primul semestru al anului 2021. În schimb, fostul ministru Cristian Ghinea (USR) îl acuzase pe ministrul Câciu că a manipulat datele bugetare.

„Cifrele bugetare sunt raportate fals”, susținea Cristian Ghinea. ”În bilanțul momentului nu sunt prinse cele 40 de miliarde de lei pe care statul trebuie să le plătească pentru plafonarea prețurilor la energie, TVA-ul ce trebuia returnat, cheltuielile amânate cu concediile medicale și costurile cu dobânzile care vor exploda”, afirmă fostul ministru Ghinea.

Potrivit acestuia, 40 de miliarde de lei este costul estimat de ANRE pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. În privința TVA, erorile la calcule apar din cauza întârzierilor la returnarea TVA către companii.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă