19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalGuterres: Respingerea unui stat palestinian este "inacceptabilă" şi riscă "prelungirea conflictului"

Guterres: Respingerea unui stat palestinian este “inacceptabilă” şi riscă “prelungirea conflictului”

Respingerea de către guvernul israelian a unei soluţii a două state, un stat palestinian independent alături de Israel, este “inacceptabilă” şi riscă “prelungirea conflictului”, a avertizat marţi secretarul general al ONU în faţa Consiliului de Securitate, relatează AFP, conform agerpres.ro.

“Respingerea clară şi repetată săptămâna trecută a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă”, a menţionat Antonio Guterres în cursul acestei reuniuni a Consiliului, în prezenţa a numeroşi miniştri de externe.

“Acest refuz şi negarea dreptului poporului palestinian de a avea un stat ar putea prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, a adăugat responsabilul ONU.

“Ar putea exacerba polarizarea şi ar putea încuraja extremiştii de pretutindeni”, a explicat el.

“Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat pe deplin independent trebuie să fie recunoscut de toţi. Şi orice refuz de a accepta soluţia a două state de către oricare dintre părţi trebuie respins ferm”, a insistat el, considerând că această soluţie este “singurul mijloc de a obţine o pace durabilă şi echitabilă în Israel, Palestina şi în întreaga regiune”.

Guvernul israelian refuză să discute cu privire la o “soluţie a două state”, iritând comunitatea internaţională, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi-a reafirmat săptămâna trecută opoziţia faţă de o “suveranitate palestiniană”.

Antonio Guterres: Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat trebuie construit

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă, la summitul Mişcării de Nealiniere din Uganda, că “dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat trebuie recunoscut de toţi” şi că orice “negare” este “inacceptabilă”, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Refuzul de a accepta soluţia celor două state pentru israelieni şi palestinieni, precum şi negarea dreptului la un singur stat pentru poporul palestinian sunt inacceptabile”, a spus Guterres,

“Acest lucru ar prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii globale, ceea ce exacerbează polarizarea şi îi încurajează pe extremiştii din întreaga lume”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Topul celor mai ieftine apartamente din București. Cât costă o garsonieră

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Modificări ale liniilor STB 93 și 168

Linia de troleibuze 93 va fi prelungită începând de mâine până în cartierul Constantin Brâncuşi, iar pe acest traseu vor circula numai troleibuze noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă