21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăMediuGroapa de gunoi Vidra, protejată ca un obiectiv secret. Cetățenii protestează, Ministerul...

Groapa de gunoi Vidra, protejată ca un obiectiv secret. Cetățenii protestează, Ministerul Mediului nu reacționează

Groapa de gunoi Vidra este singurul depozit de deșeuri rămas în funcțiune în municipiul București și în județul Ilfov.

Obiectivele similare de la Glina și de la Rudeni au fost închise. Așa se face că, în prezent, tot Bucureștiul și tot județul Ilfov își trimit gunoiul la Vidra.

În ciuda numelui tradițional, de “groapă” de gunoi, depozitul de la Vidra nu arată ca o groapă ci ca un deal. Autocamioane care aduc deșeuri urcă pe deal, apoi coboară pentru a le permite accesul altora. Cetățeni din mai multe comune ale județului Ilfov au reclamat în mod repetat poluarea generată de obiectivul Vidra. Mai ales seara și noaptea, de aici se degajă un miros greu, care ajunge până în localitățile vecine, cum ar fi Berceni, Popești-Leordeni și Sintești. Localnicii reclamă și faptul că lichide scurse din “muntele” de gunoi se infiltrează și ajung să polueze pânza freatică.

Sâmbătă, 4 martie 2023, cetățeni din mai multe comune s-au adunat din nou la poarta “depozitului ecologic” de la Vidra. Informații despre această întâlnire au fost transmise pe facebook. Foarte interesant este faptul că, dacă în luna februarie, depozitul de deșeuri arăta ca o simplă unitate economică, acum, în ziua de 4 martie, el era protejat de parcă era obiectiv strategic. Pe șoseaua care merge la poarta depozitului erau plantate indicatoare rutiere noi pe care scria “Accesul interzis”. În schimb, un echipaj de poliție pe care l-am întâlnit în zonă ne-a spus că putem trece fără probleme. Apoi, la poarta depozitului, era o protecție sporită: agenți de la o firmă de pază, polițiști, polițiști locali, jandarmi.

Toți aceștia se adunaseră să protejeze groapa de gunoi (?!?) împotriva unui grup de nici 20 de localnici, veniți să discute între ei despre cum să rezolve problema de mediu care le pune în pericol gospodăriile și sănătatea. În mod surprinzător, nicio instituție de mediu (Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția de Protecția Mediului) nu și-a trimis vreun reprezentant pentru a discuta cu cetățenii și a le spune dacă reclamațiile lor sunt sau nu justificate.

Acum o lună, un senator USR, Claudiu Mureșan, venise la Vidra, în calitate de președinte al Comisiei de Mediu din Senat. Iată ce anunța senatorul, imediat după aceea, printr-un mesaj postat pe facebook:

“Da, locuitorii din Popești-Leordeni, Berceni, Bragadiru și București au dreptate. Modul în care este gestionată groapa de gunoi de la Vidra e sigur “not ok”.

Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar groapa aia este, realmente, atentat la sănătatea și confortul cetățenilor. Gazele emanate, pur și simplu fac ca aerul să fie imposibil de respirat, iar mirosul numai a parte din România europeană nu aduce.

Am stat mai puțin de o oră acolo, dar senzația de disconfort mi-a rămas toată ziua.

Eu cred că birourile celor de la Garda de Mediu trebuie mutate acolo, în apropierea gropii de gunoi. Altminteri, oamenii vor continua să facă sesizări, iar ei să ridice din umeri.

O să-l invităm pe comisarul Garzii de Mediu la Comisia pentru Mediu din Senat, ca să ne spună ce are de gând să facă pentru ca acest calvar să ia sfârșit pentru locuitorii din zonă. Și asta chiar săptămâna viitoare”.

Cine și de ce vrea să evite ca groapa de gunoi Vidra să fie fotografiată sau cartografiată?

Este de remarcat că, la data de 4 martie 2023, deci după ce senatorul anunța că va cere implicarea Gărzii de Mediu, la intrarea în depozitul de la Vidra au apărut indicatoare noi. Ele sunt de tipul “Accesul interzis”, “Fotografiatul interzis”, “Filmarea interzisă”.

Una dintre interdicții este chiar foarte suspectă. Conform acesteia, se interzice fotografierea, filmarea și “cartografierea” depozitului de deșeuri. Oare, sub acest munte de gunoaie, se construiește o bază militară secretă?

Pentru a evita să fim acuzați că deconspirăm vreun obiectiv secret al SIE, n-am ilustrat acest articol cu o poză din 4 martie 2023, ci cu una mai veche, găsită pe facebook. În acea fotografie nu se zăreau, încă, indicatoarele care interziceau fotografierea și cartografierea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă