-0.9 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSportÎnotGretchen Walsh stabilește 11 recorduri mondiale la Mondialele în bazin scurt. România,...

Gretchen Walsh stabilește 11 recorduri mondiale la Mondialele în bazin scurt. România, fără calificări în finale

Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt (25 metri) de la Budapesta, desfășurate între 10 și 15 decembrie, au fost marcate de un număr impresionant de recorduri mondiale.

Dintre cele 30 de noi performanțe stabilite, americanca Gretchen Walsh a reușit să doboare 11, dominând competiția cu o serie impresionantă de 7 medalii de aur. În contrast, România a încheiat competiția fără să califice vreun sportiv în finale, prestația fiind una modestă.

Gretchen Walsh, vedeta Mondialelor

Gretchen Walsh, reprezentanta Statelor Unite, a fost de departe sportiva competiției. Ea a obținut două titluri mondiale în ultima zi, la 50 m liber, cu un nou record mondial (22 sec 83/100), și în ștafeta de 4×100 m mixt feminin, stabilind un alt record mondial (3 min 40 sec 41/100).

Alți înotători americani au contribuit la succesul echipei, care a înregistrat în total 21 de recorduri mondiale. Regan Smith a stabilit două recorduri impresionante în aceeași zi, la 100 m spate (54 sec 02/100) și 200 m spate (1 min 58 sec 04/100). La masculin, Luke Hobson a doborât recordul mondial la 200 m liber (1 min 38 sec 61/100).

Pe lângă americani, sportivi din alte țări au impresionat. Rușii, concurând sub steag neutru, au stabilit un nou record mondial în ștafeta masculină de 4×100 m mixt (3 min 18 sec 68/100). Alte performanțe remarcabile au venit de la Jordan Crooks (Insulele Cayman) la 50 m liber, Ruta Meilutyte (Lituania) la 50 m bras și Siobhan Haughey (Hong Kong) la 200 m liber feminin.

România, departe de nivelul mondial

România a avut o prezență discretă la competiția de la Budapesta, fără a reuși să califice vreun sportiv în finală. Absența lui David Popovici, care își pregătește sezonul competițional din 2025, s-a resimțit puternic.

Cel mai bun rezultat a fost obținut de Andrei-Theodor Proca, care s-a clasat pe locul 12 la 1.500 m liber. Denis-Laurean Popescu a reușit să treacă de serii la 100 m spate, înregistrând al 14-lea timp în semifinale, iar Aissia Prisecariu a terminat pe locul 15 în serii la 200 m spate.

România a participat la aceste Mondiale cu opt sportivi (șase băieți și două fete), dar rezultatele obținute au subliniat diferențele dintre nivelul actual al înotului românesc și cel internațional.

Competiția de la Budapesta a fost un exemplu clar al progresului rapid al unor țări în înotul de performanță, oferind în același timp un model de excelență pentru generațiile viitoare de sportivi.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...
Ultima oră
Pe aceeași temă