Singapore aprobă insectele comestibile, pe fondul impulsului securității alimentare
Greierii și alte insecte erau vedete stradale în Asia de Sud-Est, dar nu și în centrul financiar bogat al Singapore, unde importurile de alimente vin cu restricții stricte, din motive de siguranță și igienă.
Directorul executiv al unui restaurant singaporez are în meniu preparate cu insecte. El a spus că le place clienților când insectele se mișcă în felurile de mâncare, cum ar fi un preparat cu tofu și un fel cu bile de orez, împânzite cu viermi de mătase.
„Pare mai înfricoșător și grețos, dar clienții vor să filmeze pentru Tiktok”, a spus managerul, adăugând că telefonul său sună în continuu, pentru rezervări.
Restaurantul a întocmit un meniu cu 30 de feluri de mâncare cu insecte, pe care le poate vinde publicului larg după aprobarea importatorilor lor de către autoritatea alimentară. Deocamdată, sunt oferite mostre gratuite.
În 2019, Singapore a declarat că dorește să producă 30% din nevoile sale nutriționale până în 2030, în locul modelului actual, în care 90% din alimente sunt importate. Expertul în securitate alimentară, Paul Teng a spus că insectele ar putea ajuta cu siguranță să se îndrepte spre acest obiectiv, dacă oamenii ar trece peste „pragul vizual”.
„Majoritatea insectelor sunt aproape toate proteine”, a spus Teng, care lucrează la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam a Universității Tehnologice Nanyang, adăugând că trebuie să existe producție locală, pentru a face această sursă alternativă de proteine la prețuri accesibile.
„A face oamenii să accepte insectele în dieta lor este o provocare. Dar într-adevăr, este un produs alimentar normal. Să facem ceva pentru a pregăti consumatorul pentru asta”, a spus el. „Eu personal, nu am nicio problemă să mănânc insecte”.
Națiunile Unite au considerat că insectele sunt o sursă durabilă de proteine pentru a hrăni o populație globală, estimată că va crește la 9,7 miliarde până în 2050.
Problemele de securitate alimentară la nivel mondial, din cauza vremii extreme și a conflictelor, au crescut interesul pentru nutriția economică și de înaltă calitate, care poate fi oferită.
În Singapore, toate insectele aprobate pentru consumul uman trebuie să fie crescute într-un mediu controlat și nu recoltate din sălbăticie. De asemenea, nu pot fi hrănite cu contaminanți, precum gunoi de grajd sau alimente putrede, avertizează Agențiapentru Siguranța Alimentară din Singapore.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a promovat cultivarea insectelor pentru consumul uman și hrana animalelor și a existat interes local pentru importul de insecte, dar costul rămâne o barieră pentru moment.
Este prea devreme pentru a spune dacă insectele vor deveni o trăsătură a dietei din Singapore sau dacă cererea va dispărea, așa cum s-a întâmplat cu produsele din carne falsă, făcută în laborator.