18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGrecia va antrena piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16

Grecia va antrena piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16

Grecia va antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, au declarat luni liderii celor două ţări, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sosind în cursul după-amiezii într-o vizită neanunţată în capitala elenă, după ce în weekend a fost în Suedia, Olanda şi Danemarca şi a primit vestea că până la sfârşitul anului Kievul va primi primele avioane americane pe care şi le doreşte atât de mult, relatează CNN, potrivit news.ro.

“Astăzi, avem un rezultat important pentru coaliţia avioanelor. Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pentru F-16. Sunt recunoscător pentru această propunere”, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, pe lângă această instruire, Ucraina este foarte recunoscătoare pentru un nou pachet de apărare pe care Grecia l-a promis Kievului.

El nu a oferit detalii despre programul de pregătire al piloţilor ucraineni.

Oficialii unei coaliţii de 11 ţări declaraseră anterior că antrenamentele piloţilor pentru F-16 vor avea loc în Danemarca şi România.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării a declarat la televiziune că aceste antrenamente au început deja şi că vor dura cel puţin şase luni, dar nu a dat prea multe detalii.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat oficial că vor furniza primele avioane F-16 Ucrainei.

Zelenski a declarat luni la Copenhaga că livrările promise de F-16 îl fac să fie încrezător că Ucraina poate pune capăt invaziei Rusiei.

Pe de altă parte, la Atena, Zelenski a spus că “firmele greceşti sunt gata să participe la transportul de cereale ucrainene”, iar ţara sa se bazează pe ele, în condiţiile în care lucrările de restaurare a portului Odesa sunt în curs de desfăşurare.

Premierul Mitsotakis a subliniat, de altfel, că Grecia va ajuta la reconstrucţia Ucrainei, cu accent pe oraşul Odesa.

De asemenea, Zelenski a menţionat că Grecia s-a alăturat ţărilor G7 în ceea ce priveşte garanţiile de securitate pentru Ucraina şi a semnat o declaraţie de susţinere a integrării euro-atlantice a Ucrainei.

Zelenski, după ce Danemarca și Olanda vor oferi avioane F-16 Ucrainei: „Suntem convinşi că Rusia va pierde acest război”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Danemarca, a declarat luni, la Copenhaga, că este convins că Rusia va pierde războiul, în condiţiile în care Danemarca şi Olanda au anunţat că vor livra Ucrainei în viitorul apropiat avioane de luptă F-16, informează AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, noi suntem convinşi că Rusia va pierde acest război”, a declarat Zelenski în faţa mulţimii adunate lângă Parlament.

Cele 19 avioane F-16 promise de Danemarca vor fi livrate progresiv Kievului: şase spre sfârşitul anului, opt anul viitor şi cinci anul următor, potrivit şefei guvernului danez.

„Esenţialul este ceea ce noi demonstrăm cu victoria noastră, cooperarea noastră”, a continuat preşedintele ucrainean. „Împreună, noi demonstrăm că viaţa are valoare, că oamenii contează”, a subliniat el.

„Libertatea este importantă, Europa este importantă”, a mai declarat Zelenski.

Cu o zi înainte, Zelenski a salutat decizia „istorică” a Olandei şi Danemarcei de a livra ţării sale în total 61 de avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană.

Zelenski s-a deplasat duminică în aceste două ţări pentru a examina aparatele pe care Kievul le cere neîncetat de la declanşarea invaziei ruse, pentru a combate forţele Moscovei, mult superioare în acest stadiu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă