14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăEconomieGrecia trăiește din turism, care asigură o treime din PIB

Grecia trăiește din turism, care asigură o treime din PIB

Turismul joacă un rol crucial în economia Greciei, contribuind semnificativ la PIB-ul țării. Potrivit unui studiu realizat de Confederația Turistică Elenă (INSETE) și raportat de publicația Ekathimerini, contribuția totală a turismului la economia Greciei în 2023, inclusiv beneficiile directe și secundare, este estimată între 62,8 și 75,6 miliarde de euro, reprezentând între 28,5% și 34,3% din PIB, scrie Agerpres.

Această contribuție semnificativă subliniază dependența economiei elene de sectorul turistic. Unul din fiecare trei euro câștigați anual în Grecia provine din turism, evidențiind importanța acestui sector pentru economie.

Studiul indică faptul că această contribuție directă a turismului la PIB-ul Greciei în 2023 este estimată la 28,5 miliarde de euro, atingând astfel cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Comparativ, în 2022, contribuția directă s-a situat la 23,9 miliarde de euro sau 11,6% din PIB, iar în 2019 la 23,1 miliarde de euro sau 12,6% din PIB, conform datelor furnizate de INSETE.

De altfel, sectorul turismului a contribuit la forța de muncă, aproximativ 40% dintre angajați lucrând în această industrie.

Contribuția directă de 28,5 miliarde de euro la PIB-ul Greciei în 2023 este alcătuită din diverse surse, conform studiului INSETE:

  1. Cheltuielile vizitatorilor străini: Această categorie include cheltuielile efectuate de turiștii străini în timpul șederii lor în Grecia și include și cheltuielile pasagerilor navelor de croazieră. Valoarea estimată pentru această categorie este de 20,7 miliarde de euro.
  2. Transportul aerian: Aportul transportului aerian la economia turistică a Greciei este de 2,5 miliarde de euro. Această sumă reprezintă cheltuielile legate de transportul aeronautic al turiștilor.
  3. Transportul maritim: Contribuția transportului maritim este estimată la 144 milioane de euro. Acesta include veniturile generate de transportul maritim, cum ar fi biletele de feribot sau de croazieră.
  4. Cheltuielile companiilor care oferă croaziere: Companiile care operează croaziere în Grecia contribuie cu 235 milioane de euro la PIB-ul țării.
  5. Turismul intern: Cheltuielile turiștilor greci care călătoresc în interiorul țării sunt estimate la 2,5 miliarde de euro.
  6. Valoarea adăugată de la investiții: Investițiile în industria turistică aduc o contribuție de 2,5 miliarde de euro la PIB.

Aceste cifre evidențiază diversitatea și amploarea impactului sectorului turistic asupra economiei Greciei, subliniind importanța sa crucială pentru creșterea economică și dezvoltarea durabilă a țării.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă