8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInternaționalGrecia a redeschis palatul antic în care Alexandru cel Mare a devenit...

Grecia a redeschis palatul antic în care Alexandru cel Mare a devenit rege al Macedoniei

Grecia a redeschis palatul antic în care Alexandru cel Mare a devenit rege al Macedoniei în urmă cu aproximativ 2.400 de ani, după ce a fost supus unei restaurări, transmite CNN.

Palatul din Aigai, cunoscut în mod oficial sub numele de Mitropolia regală a macedonenilor, a fost cea mai mare clădire din Grecia clasică, având o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați, potrivit Ministerului grec al Culturii.

A fost construit în mare parte de tatăl lui Alexandru cel Mare, Filip al II-lea al Macedoniei, în secolul al IV-lea î.Hr.

“Este locul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat rege, la scurt timp după asasinarea tatălui său, pentru a-și începe campania glorioasă”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la ceremonia de deschidere de vineri.

YouTube video

În timpul domniei lui Alexandru, acesta a cucerit o zonă imensă care se întindea din Grecia de astăzi până în Egipt, Iran și până în nordul Indiei și Asia Centrală.

Imperiul său, pe atunci nemaivăzut în istoria occidentală, a început ceea ce istoricii numesc perioada elenistică, care a durat de la moartea sa până la ridicarea Imperiului Roman.

Cuceririle sale au pus bazele influenței grecești în partea de est a Mării Mediterane pentru următorii 1.000 de ani. Multe texte importante din această regiune, inclusiv primele versiuni ale Noului Testament, au fost scrise în limba greacă.

Romanii au distrus palatul în 148 î.Hr. și a fost frecvent jefuit în secolele următoare.

Restaurarea locului de naștere al unui imperiu atât de impresionant nu a fost o sarcină ușoară. Guvernul grec a avut nevoie de 16 ani, și de peste 20 de milioane de euro (21,9 milioane de dolari), potrivit Ministerului grec al Culturii.

“Ceea ce facem astăzi este un eveniment de importanță globală și de anvergură internațională”, a declarat Mitsotakis.

Guvernul grec a restaurat 1.400 de metri pătrați de mozaicuri, podele de marmură și unele coloane, păstrând în același timp aspectul general al ruinei, a precizat Ministerul Culturii din această țară.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Formația lui Horațiu Moldovan, eliminată din Cupa Spaniei! Athletic Bilbao va juca finala

Athletic Bilbao s-a calificat în finala Cupei Spaniei, după ce a învins-o cu 3-0 pe Atletico Madrid, în returul de pe „San Mames”. În...

Fiscul vânează vânzătorii de flori, în perioada Mărțișor – Ziua Femeii

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară, în perioada 29 februarie - 8 martie a.c., activități de monitorizare și control a contribuabililor...

Formația lui Horațiu Moldovan, eliminată din Cupa Spaniei! Athletic Bilbao va juca finala

Athletic Bilbao s-a calificat în finala Cupei Spaniei, după ce a învins-o cu 3-0 pe Atletico Madrid, în returul de pe „San Mames”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă