26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalGermania şi alte opt ţări de la Marea Baltică, acord pentru cumpărarea...

Germania şi alte opt ţări de la Marea Baltică, acord pentru cumpărarea de mine marine

Miniştrii apărării din Germania, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia şi Suedia au semnat marţi, la Washington, un acord ce prevede achiziţionarea în comun de mine marine şi menţinerea lor în regiunea Mării Baltice, ca mijloc de descurajare a Rusiei, potrivit usnews.com.

Minele marine sunt ”o cale foarte eficientă de a descuraja un agresor pe mare şi ele sunt o capabilitate extrem de importantă în faţa agresiunii ruse”, a declarat ministrul apărării german, Boris Pistorius, după semnarea acordului.

Miniştrii apărării din cele şase state sunt prezenţi în capitala SUA pentru a participa la Summitul aniversar al NATO.

Marea Baltică este considerată de analiştii NATO drept un potenţial punct inflamabil cu Rusia.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat substanţial prezenţa în flancul estic în special după lansarea invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Minele marine reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează Greenpeace

Minele marine din Marea Neagră reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează o analiză realizată de organizația de mediu Greenpeace.
Situația din Marea Neagră a devenit extrem de periculoasă după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Unul dintre marile pericole pentru navigație o reprezintă minele marine, mai ales cele s-au desprins din punctele de ancorare, în zona litoralului Ucrainei, și plutesc necontrolat spre sud, punând în pericol inclusiv litoralul României.

Marea Neagră este un front foarte activ în războiul din Ucraina dar în același timp, OMV Petrom și Romgaz plănuiesc să extragă gaze din perimetrul Neptun Deep, acesta fiind „cel mai mare proiect de gaze din UE”, subliniază Greenpeace.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă