Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de militari aliați și gestionând logistica necesară pentru transportul masiv de echipamente, alimente și medicamente către fronturile din est, relatează Daily Mail și Der Spiegel.
Armata germană colaborează cu companiile și civilii pentru a proteja infrastructura critică, pregătindu-se pentru posibile atacuri rusești, inclusiv zboruri de drone, operațiuni de spionaj și sabotaj.
Angajatorii sunt sfătuiți să dezvolte planuri de criză, să stocheze generatoare diesel și să investească în surse de energie regenerabilă, cum ar fi turbinele eoliene, pentru a crește independența energetică.
Pregătirile Germaniei urmează exemplul țărilor nordice, unde măsurile de apărare civilă sunt deja implementate. Finlanda a reamintit cetățenilor despre „obligația de apărare națională”, în timp ce Suedia a distribuit ghiduri detaliate privind supraviețuirea unui atac nuclear.
Țările baltice, Norvegia și Danemarca au emis liste clare de provizii esențiale pentru cetățeni, în timp ce milioane de case din nordul Europei au primit broșuri și e-mailuri cu sfaturi pentru situații de urgență.
Noua doctrină nucleară a Kremlinului amplifică tensiunile
Pregătirile vin pe fondul intensificării amenințărilor nucleare din partea Rusiei. Vladimir Putin a semnat recent o versiune actualizată a doctrinei nucleare, care extinde criteriile pentru utilizarea armelor atomice.
Potrivit noii politici, Rusia ar putea folosi arsenalul nuclear inclusiv împotriva unei națiuni non-nucleare, dacă aceasta este susținută de o putere nucleară.
Rusia a lansat, joi, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au declarat forțele aeriene ale Kievului, potrivit presei ucrainene.