Serviciul Federal de Informații (BND) din Germania a ascultat negocierile dintre Evgheni Prigojin și Aleksandr Lukașenko pe 24 iunie, ziua rebeliunii PMC Wagner, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la grupul media ARD, conform ziuanews.ro.
Un purtător de cuvânt al serviciului german de informații a declarat că agenția „nu comentează public problemele legate de posibilele rezultate ale informațiilor”.
„Serviciul Federal de Informații raportează cu privire la subiecte relevante, în special guvernului federal și comisiilor competente ale Bundestagului german care se reunesc în secret”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
După rebeliunea lui Prigojin, politicienii germani au criticat serviciile secrete germane datorită faptului că, potrivit datelor oficiale, BND a informat Guvernul german despre evenimentele din Rusia abia pe 24 iunie, când mercenarii se îndreptau deja spre Moscova.
Germania i-a ascultat pe Prigojin și Lukașenko în ziua rebeliunii Wagner, 24 iunie, dar serviciile secrete americane au fost mai informate
De fapt, se spune că BND a avut un indiciu vag despre o posibilă revoltă iminentă a Grupului Wagner împotriva Kremlinului mai devreme, cu aproximativ o săptămână, după cum arată cercetările WDR și NDR. BND a încercat să verifice aceste informații în schimbul cu partenerii săi. Cu toate acestea, acest lucru nu a avut inițial succes. Prin urmare, Cancelaria nu a fost informată despre acest lucru. Un prim avertisment din partea BND cu privire la evenimente ar fi fost trimis guvernului german vineri seara – cu o seară înainte ca trupele Wagner să ocupe facilitățile forțelor armate ruse și orașul rus Rostov.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după rebeliune că serviciile de informații germane nu au fost la fel de bine informate despre revolta iminentă a lui Prigojin ca serviciile de informații americane.
Fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a început rebeliunea în seara zilei de 23 iunie. Unități de mercenari, fără a întâmpina rezistență, au intrat în Rostov-pe-Don. Prigojin a spus că mercenarii vor merge într-un „marș al justiției” la Moscova. Rebelii au mărșăluit câteva sute de kilometri spre Moscova, dar în seara zilei de 24 iunie, unități ale PMC Wagner au fost desfășurate în „tabere de câmp” în autoproclamata Lugansk.
Prigozhin a luat această decizie după negocieri cu Alexander Lukașenko, în timpul cărora fondatorului PMC Wagner a primit posibilitatea să „plece” în Belarus. Autoritățile ruse au oferit mercenarilor PMC mai multe opțiuni: să „pleace” în Belarus sau să încheie un contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii din Federația Rusă, părăsesc serviciul militar și „se întorc la rudele lor”.
Olaf Scholz spune despre Putin că este slăbit după rebeliunea Wagner
Olaf Scholz crede că Putin a ieșit slăbit după rebeliunea Wagner din weekend, văzându-se clar că structurile autocratice au fisuri în ele.
„ Cred că este slăbit, deoarece acest lucru arată că structurile autocratice de putere au fisuri în ele şi că nu este atât de ferm în şa cum afirmă mereu“, a declarat Scholz într-un interviu de o oră pentru postul german de televiziune ARD, citat de Reuters.
Întrebat despre impactul rebeliunii eşuate asupra războiului din Ucraina, cancelarul german a declarat că o condiţie prealabilă pentru succesul negocierilor de pace este ca Rusia să accepte că trebuie să îşi retragă trupele din ţară.
“Dacă acest lucru a devenit mai uşor sau mai greu prin aceste evenimente nu este cu adevărat clar“, a spus Olaf Scholz, potrivit newsflash.ro.
Olaf Scholz spune despre Putin că a ieșit slăbit din rebeliunea Wagner, dar că scopul rămâne ajutarea Ucrainei
Scholz a declarat că nu vrea să speculeze cu privire la cât de mult timp este posibil ca Putin să rămână la putere, afirmând că scopul Occidentului în susţinerea Ucrainei este de a o ajuta să se apere, nu de a determina o schimbare de regim.
Întrebat dacă sâmbătă a sperat la un moment dat că insurecţia trupelor de mercenari Wagner reprezintă sfârşitul domniei lui Putin, el a spus că nu ar fi avut sens, deoarece nu era clar dacă ceea ce va veni după el va fi mai bun.
“Trupele Wagner sunt o unitate militară care acţionează foarte agresiv peste tot în lume şi, foarte concret, şi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei“.
Putin după revolta Wagner: Trupele „au prevenit războiul civil”
Putin s-a adresat marți, după revolta mercenarilor Wagner, în fața a mii dintre trupele de securitate și armată despre care a afirmat că au prevenit războiul civil, potrivit Reuters.
Președintele Vladimir Putin i-a lăudat pe membrii forțelor militare și de securitate ale Rusiei în cadrul unei ceremonii de marți, în timp ce a încercat să-și reafirme autoritatea în urma revoltei eșuate a mercenarilor conduși de șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.
Adresându-se celor 2.500 de trupe, aparținând personalului de securitate, reuniți la Kremlin, el a spus că revolta ar fi dus la un război civil, fără acțiunile lor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!