11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalGermania e de acord cu menținerea pe teritoriul Poloniei a sistemelor antiaeriene...

Germania e de acord cu menținerea pe teritoriul Poloniei a sistemelor antiaeriene Patriot doar în 2023

Germania a transmis, marţi, că acceptă menţinerea pe teritoriul Poloniei a sistemelor antiaeriene Patriot, furnizate de Berlin, până la sfârşitul anului, dar nu peste acest termen, potrivit observatornews.ro.

Germania a furnizat Poloniei, în ianuarie, trei sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot, de fabricaţie americană, în cadrul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. Sistemele Patriot furnizate de Germania urmau să fie retrase la sfârşitul lunii iunie, dar Polonia a cerut menţinerea acestora până la sfârşitul anului.

“Prelungirea misiunii după anul 2023 nu este preconizată”
Ministerul german al Apărării a anunţat, marţi, că sistemele Patriot vor rămâne în Polonia până cel târziu la sfârşitul anului. “Prelungirea misiunii după anul 2023 nu este preconizată”, a comunicat Ministerul Apărării de la Berlin, conform site-ului Tagesschau.de, citat de Mediafax.

Cele trei sisteme Patriot oferite de Germania sunt instalate în zona localităţii poloneze Zamosc, la circa 50 de kilometri de frontiera Poloniei cu Ucraina. De asemenea, Germania a trimis aproximativ 300 de militari în Polonia, pentru a asigura funcţionarea sistemelor Patriot.

Polonia va cumpăra sisteme americane Patriot de apărare aeriană de aproximativ 15 miliarde de dolari

Polonia va achiziţiona sisteme americane Patriot de apărare aeriană în valoare de 15 miliarde de dolari, potrivit unui acord dezvăluit miercuri de Pentagon, relatează AFP.

O agenţie a Departamentului american al Apărării, DSCA (Defense Security Cooperation Agency), a indicat că vânzarea va include printre altele până la 48 de lansatoare Patriot PAC-3 şi până la 644 de rachete, precum şi radare.

Potrivit DSCA, Departamentul de Stat, care are autoritate asupra exporturilor de arme din SUA, a aprobat operaţiunea.

Polonia va achiziționa sisteme Patriot de 15 miliarde de dolari, vânzarea urmând să sporească capacitățile de apărare antirachetă ale Poloniei

“Vânzarea, aşa cum a fost propusă, va îmbunătăţi capacităţile de apărare antirachetă ale Poloniei şi va contribui la obiectivele Poloniei de a-şi actualiza capacităţile, precum şi de a spori interoperabilitatea cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a informat agenţia într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Sistemele Patriot sunt proiectate să funcţioneze chiar şi împotriva rachetelor şi aeronavelor de mare viteză.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă