0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGazprom dă vina pe Germania că vinde gaz Ucrainei

Gazprom dă vina pe Germania că vinde gaz Ucrainei

Gazprom dă vina pe Germania că vinde gaz Ucrainei și Poloniei. Compania de stat rusească nu a redus livrările către Europa, ziceau zilele trecute oficialii de la Moscova. Putin s-a arătat revoltat că Germania vinde gaz Ucrainei și Poloniei. Un oficial german susține că nu e nimic ilegal.

„Există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început… nu este cea mai raţională decizie”, a declarat Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze, potrivit Reuters și AFP.

Conform oficialului rus, preţurile acestor livrări „sunt semnificativ mai ridicate decât cele ale volumelor de gaze livrate de Gazprom”.

Gazprom dă vina pe Germania că vinde gaz Ucrainei

Reprezentanţa Poloniei la Uniunea Europeană a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin conducta Yamal-Europa dintre Rusia, Polonia şi Germania, avertizând asupra „manipulărilor” Gazprom. În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că Moscova nu realizează noi exporturi prin acest gazoduct din cauza lipsei de noi comenzi europene.

Kuprianov susţine că a fost informat de către Ministerul Energiei din Germania că prevederile contractuale de livrare pe termen lung a gazului rusesc sunt respectate şi nu există „semne de blocaj”.

Agenția Federală pentru Rețea a Germaniei a spus că direcția curentă a fluxului reflectă comportamentul jucătorilor de pe piață, în timp ce piața germană este alimentată prin alte rute de transport.

The New York Times susținea că în Europa se menține criza gazului, pe motiv că autoritățile federale nu avizează conducta Nord Stream 2. În același articol, autorul compara prețul din SUA cu cel de pe piața europeană. “În Europa e de 15 ori mai scump,” a conchis el.  

Cinci zile de cădere pe bursele europene

Cotațiile gazelor naturale pe bursele europene au scăzut în ultimele zile. Brokerii raportează a cincea ședință consecutivă de cădere până la un minim de trei săptămâni de 103 EUR per megawat-oră, cu aproximativ 45% sub nivelul record de 180,27 EUR atins săptămâna trecută.
Se așteaptă ca un convoi de petroliere americane GNL va ajuta la ușurarea crizei energetice și previziunile de temperaturi mai blânde sunt în favoarea găsirii unor soluții, comentează Trading Economics. De luni, erau 20 de tancuri GNL americane cu destinații declarate în Europa, față de 10 tancuri săptămâna trecută, iar alte 14 nave – fără destinații precise – se îndreptau către continent, întrucât prețurile spot asiatice erau mai puțin competitive. Cu toate acestea, livrările rusești crează probleme, deoarece Gazprom crede că autoritățile europene nu au rezervat mai mult gaz, iar fluxurile prin Yamal-Europa au continuat să se deplaseze spre est, ceea ce a creat nervozitatea președintelui Putin.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă