Gărzile de frontieră din Arabia Saudită au ucis sute de migranți etiopieni, inclusiv femei și copii, care au încercat să intre în regat de-a lungul graniței sale muntoase cu Yemenul, susține Human Rights Watch (organizație non-guvernamentală care desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului), scrie Reuters.
Într-un raport de 73 de pagini, grupul de apărare a drepturilor omului a susținut că gărzile saudite au folosit arme explozive pentru a-i ucide pe unii migranți și au tras asupra altora de la mică distanță. Acesta a compilat mărturiile a 38 de etiopieni care au încercat să treacă frontiera dintre Yemen și Arabia Saudită între martie 2022 și iunie 2023.
Human Rights Watch a declarat că atacurile împotriva grupurilor de migranți, care au folosit trasee montane izolate pentru a trece pe jos în Arabia Saudită, au fost „răspândite și sistematice” și că „crimele continuă”.
Un oficial saudit, care nu și-a precizat numele, a declarat luni, într-un răspuns trimis prin e-mail la întrebările adresate biroului de presă al guvernului, că acuzațiile HRW sunt „nefondate și nu se bazează pe surse de încredere”. De asemenea, autoritățile saudite au negat cu tărie acuzațiile făcute de oficiali ONU în 2022, potrivit cărora polițiștii de frontieră au ucis sistematic migranți anul trecut.
Guvernul etiopian de la Addis Abeba și oficialii houthi din Yemen nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise de Reuters.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acuzațiile din raport se va demara o investigație amănunțită și transparentă.
În Arabia Saudită se află aproximativ 750.000 de etiopieni, potrivit unor studii ale ONU. Mulți dintre ei au fugit din cauza dificultăților economice din Etiopia, a cărei provincie nordică Tigray a fost, de asemenea, sfâșiată de un conflict brutal în ultimii ani.
Ruta de migrație din Cornul Africii, care traversează Golful Aden, trece prin Yemen și ajunge în Arabia Saudită – una dintre cele mai bogate țări din lumea arabă – este un coridor bine stabilit pentru migranții etiopieni.
HRW a declarat că a prezentat acest raport bazate pe mărturiile martorilor, precum și pe 350 de videoclipuri și fotografii ale migranților răniți și uciși, precum și pe imagini din satelit care arată locația posturilor de pază din Arabia Saudită. Grupul de apărare a precizat, totuși, că cercetătorii săi nu au putut avea acces la porțiunea de frontieră dintre Yemen și Arabia Saudită unde ar fi avut loc presupusele omoruri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!