9.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Gardienii încep protestele în închisori

Salariații ANP reclamă condițiile precare de muncă și slaba încadrare cu personal din rețeaua penitenciarelor și refuză să mai presteze ore suplimentare fără plată, susținând că au acumulat deja, la nivel național, peste un milion de ore restante neplătite.

Acum șase luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi promis că va rezolva chestiunea plăților restante dar nu s-a ținut de cuvânt, iar din acest motiv sindicaliștii îl consideră direct responsabil și îi cer, din nou, demisia.

„Într-o primă etapă, începând cu 1 august 2018, angajaţii din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate, asigurându-se doar activitățile ce țin strict de siguranța penitenciarului chiar dacă acest lucru ar însemna că drepturile deținuților să nu fie acordate în totalitate. Acțiunile de protest se extind cu pichetarea penitenciarului, iar în luna octombrie ne alăturăm celorlalte sindicate din penitenciare afiliate FSANP, cu mitinguri în uniformă la Ministerul Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor, cu marș de protest între cele două instituții. Tot în luna octombrie, ca ultimă formă de protest,  angajații din penitenciar vor refuza să intre în serviciu în cazul în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea misiunilor în condiții de siguranță”, anunță un comunicat transmis de Sindicatul Novo Legis, din cadrul Penitenciarului Botoșani.

Salariații ANP cer și anularea Ordonanței de Urgență „prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30% pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor”.

„Pe lângă lista de revendicări, cerem în continuare demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader”, precizează comunicatul semnat de Ionel Dimitrovici, președintele Sindicatului Novo Legis.   

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă