4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriFTPR solicită ca actualul mod de emitere a voucherelor de vacanță să...

FTPR solicită ca actualul mod de emitere a voucherelor de vacanță să fie păstrat

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) solicită autorităţilor găsirea unor soluţii pentru menţinerea actualului sistem în ceea ce priveşte emiterea voucherelor de vacanţă, având în vedere că acest sistem şi-a dovedit deja eficienţa.

Reacţia FPTR vine în contextul declaraţiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu, potrivit cărora este posibil ca voucherele de vacanţă să fie emise de către Poşta Română sau de către alte structuri ale statului.

„Guvernul României a mai încercat în anul 2014 să emită vouchere de vacanţă prin intermediul structurilor statului, respectiv prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Turism; după încercări care au durat un an de zile, s-a ajuns la concluzia că statul nu ştie cum şi nu are capacitatea să implementeze un astfel de sistem şi s-a revenit la companiile private, emitente de tichete. Acesta întârziere de un an de zile a condus la blocarea sistemului de vouchere de vacanţă cu consecinţe grave, deoarece angajatorii privaţi nu au mai reluat nici până în ziua de azi, la acelaşi nivel, acordarea voucherelor de vacanţă”, susţin reprezentanţii FPTR într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, România poate risca sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie dacă se va naţionaliza un sector de activitate şi se va implementa un monopol de stat.

Operatorii economici din turism au mai spus că, din anul 2020, voucherele de vacanţă se emit doar pe carduri, iar decontarea lor se face în aceeaşi zi de către unităţile emitente de vouchere şi angajaţii pot face plăţi online pentru rezervări.

„Nu ne dorim să facem drumuri la Poştă, nu ne dorim să aşteptăm zile în şir pentru a se deconta voucherele de vacanţă, nu ne dorim ca beneficiarii de vouchere să fie nevoiţi să facă drumuri inutile pentru a face o rezervare şi să achite contravaloarea serviciilor turistice cu voucherele emise pe hârtie”, afirmă reprezentanţii FPTR.

De asemenea, ei atrag atenţia premierului că „într-o lume normală” este firesc ca o companie privată să urmărească să facă profit şi este la fel de firesc ca statul să aprecieze companiile care fac profit, pentru că încasează impozit de pe urma lor.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) este singura federaţie patronală reprezentativă la nivel de sector de negociere colectivă/de activitate turism, având în componenţă angajatori care asigură venituri salariale pentru 30% din forţa de muncă angajată în turism (60.000 salariaţi) şi are, într-o pondere covârşitoare, capital autohton.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă