Un trauler gigant european a aruncat peste 100000 de pești morți în Oceanul Atlantic, formând un covor plutitor de carcase care a alarmat activiștii de mediu.
Traulerul FV Margiris, deținut olandezi, a doua navă de pescuit ca mărime din lume, și-a vărsat captura după ce plasa i s-a rupt joi, potrivit grupului din industria pescuitului Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), care reprezintă proprietarul navei, conform The Telegraph.
Într-o declarație, grupul a numit deversarea drept un fapt „foarte rar”.
Nava, care este de 14 ori mai mare decât bărcile de pescuit din Regatul Unit, a fost acuzată și că a jefuit pește din apele britanice înainte de Brexit.
Autoritățile franceze au deschis o investigație după ce un grup de mediu a contestat acest lucru, spunând că este o descărcare ilegală.
Annick Girardin, ministrul maritim al Franței, a numit imaginile cu peștii morți „șocante” și a spus că a cerut autorității naționale de supraveghere a pescuitului din țară să lanseze o anchetă asupra accidentului.
Imaginile de după ce acel trauler gigant a aruncat 100000 de pești în Atlantic au fost făcute publice recent de grupul Sea Sheperd
Filiala franceză a grupului de mediu Sea Shepherd a publicat pentru prima dată imagini ale scurgerii, arătând suprafața oceanului acoperită de un strat dens de merlan albastru – o subspecie de cod folosită pentru a produce în masă degete de pește, ulei de pește și făină.
Sea Shepherd France a spus că nu crede că incidentul a fost accidental, ci mai degrabă o încercare a traulerului de a descărca un tip de pește pe care nu dorea să-l proceseze. Este o practică cunoscută sub denumirea de descărcare a capturii accidentale, care este interzisă în conformitate cu normele UE de pescuit.
Lamya Essemlali, șefa grupului de mediu din Franța, a spus că ea crede că peștii au fost evacuați în mod deliberat. Sea Shepherd France a declarat că scurgerea a afectat peste 100.000 de pești.
Traulere precum Margiris folosesc plase târâtoare care măsoară peste un kilometru lungime și prelucrează peștele în fabricile de la bord, o practică puternic criticată de ecologiști.
În urma protestelor activiștilor de mediu, Margiris a fost forțat să părăsească apele australiene în 2012.
Datele de trafic transmise vineri de marinetraffic.com au arătat că nava, care este deținută de compania olandeză Parleviliet & Van der Plas și navighează sub pavilionul Lituaniei, era încă angajată în activități de pescuit în largul coastei Franței.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!