8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăMediuFranța a deschis o anchetă după ce un trauler gigant a aruncat...

Franța a deschis o anchetă după ce un trauler gigant a aruncat peste 100000 de pești în Atlantic

Un trauler gigant european a aruncat peste 100000 de pești morți în Oceanul Atlantic, formând un covor plutitor de carcase care a alarmat activiștii de mediu.
Traulerul FV Margiris, deținut olandezi, a doua navă de pescuit ca mărime din lume, și-a vărsat captura după ce plasa i s-a rupt joi, potrivit grupului din industria pescuitului Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), care reprezintă proprietarul navei, conform The Telegraph.
Într-o declarație, grupul a numit deversarea drept un fapt „foarte rar”.
Nava, care este de 14 ori mai mare decât bărcile de pescuit din Regatul Unit, a fost acuzată și că a jefuit pește din apele britanice înainte de Brexit.
Autoritățile franceze au deschis o investigație după ce un grup de mediu a contestat acest lucru, spunând că este o descărcare ilegală.
Annick Girardin, ministrul maritim al Franței, a numit imaginile cu peștii morți „șocante” și a spus că a cerut autorității naționale de supraveghere a pescuitului din țară să lanseze o anchetă asupra accidentului.

Imaginile de după ce acel trauler gigant a aruncat 100000 de pești în Atlantic au fost făcute publice recent de grupul Sea Sheperd


Filiala franceză a grupului de mediu Sea Shepherd a publicat pentru prima dată imagini ale scurgerii, arătând suprafața oceanului acoperită de un strat dens de merlan albastru – o subspecie de cod folosită pentru a produce în masă degete de pește, ulei de pește și făină.
Sea Shepherd France a spus că nu crede că incidentul a fost accidental, ci mai degrabă o încercare a traulerului de a descărca un tip de pește pe care nu dorea să-l proceseze. Este o practică cunoscută sub denumirea de descărcare a capturii accidentale, care este interzisă în conformitate cu normele UE de pescuit.
Lamya Essemlali, șefa grupului de mediu din Franța, a spus că ea crede că peștii au fost evacuați în mod deliberat. Sea Shepherd France a declarat că scurgerea a afectat peste 100.000 de pești.
Traulere precum Margiris folosesc plase târâtoare care măsoară peste un kilometru lungime și prelucrează peștele în fabricile de la bord, o practică puternic criticată de ecologiști.
În urma protestelor activiștilor de mediu, Margiris a fost forțat să părăsească apele australiene în 2012.
Datele de trafic transmise vineri de marinetraffic.com au arătat că nava, care este deținută de compania olandeză Parleviliet & Van der Plas și navighează sub pavilionul Lituaniei, era încă angajată în activități de pescuit în largul coastei Franței.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă