3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalFrank Auerbach, unul dintre cei mai renumiți artiști britanici, a murit la...

Frank Auerbach, unul dintre cei mai renumiți artiști britanici, a murit la 93 de ani

Frank Auerbach, pictor britanico-german, a murit la vârsta de 93 de ani.

Frank Auerbach a murit

Refugiat în Anglia în 1939 ca parte a programului Kindertransport, după ce a fugit din Germania nazistă, Frank Auerbach și-a pierdut părinții în lagărul de la Auschwitz.

Stabilit la Londra, a studiat la St Martin’s School of Art și Royal College of Art, devenind unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX.

Timp de aproape șapte decenii, a lucrat în același studio din nordul Londrei, unde a creat picturi figurative complexe, caracterizate de straturi groase de vopsea.

CITEȘTE ȘI – Marii pictori români au fost prezenți în licitația Artmark

El a făcut parte din „Școala de la Londra” alături de artiști precum Francis Bacon și Lucian Freud, Auerbach a căutat constant noi moduri de a exprima viziunea sa artistică.

În 1986, a reprezentat Marea Britanie la Bienala de la Veneția, câștigând premiul Golden Lion.

În 2023, una dintre lucrările sale, „Mornington Crescent,” inspirată de străzile din Camden, a fost vândută la licitație pentru 7,1 milioane de dolari, stabilind un record pentru artist.

Temele abordate de Auerbach sunt simple și recurente: portrete și scene urbane din Londra, peisaje și interioare care par să pulseze cu energie brută. Mai ales portretele sale, adesea realizate cu aceiași subiecți de-a lungul anilor, relevă o obsesie pentru detalii și o explorare adâncă a personalității, redate prin liniile și formele puternice, brutale chiar.

El a declarat adesea că lucrările sale sunt o formă de dialog, o colaborare între el și modelul său, deși rareori acestea sunt ușor recognoscibile din cauza abordării sale abstracte.

Auerbach a fost adesea comparat cu expresioniștii, dar stilul său este unic și dificil de încadrat în șabloanele tradiționale. Încăpățânarea sa în a-și urma propria viziune artistică i-a adus un loc aparte în istoria artei moderne. A fost premiat cu numeroase distincții, iar lucrările sale se regăsesc în marile muzee ale lumii, de la Tate Britain la Muzeul de Artă Modernă din New York.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă