Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, aflat la putere înainte de restabilirea Republicii în 1974, a încetat din viață marţi la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen ERT, transmite AFP.
Fostul suveran, văr al regelui Carol al III-lea şi naşul prinţului William, „a decedat (…) în urma unui accident vascular cerebral”, a anunţat ERT, potrivit agerpres.ro.
El fusese internat la Atena săptămâna trecută cu probleme respiratorii, potrivit presei elene.
Domnia sa, care s-a întins pe o perioadă de nouă ani, a coincis cu una din cele mai tulburi perioade din istoria politică a Greciei.
Triumful turismului din Grecia și decăderea turismului românesc
Ce se întâmplă azi cu turismul românesc este un element școală al eșecului unui stat. În timp ce Grecia raportează cifre record de turiști, la noi sunt hoteluri goale. Eram pe o insula din Mareea Egee, când premierul Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu „Ciucă al nostru,” pentru a discuta despre “internodalul” de transport gaz, altul decât rusesc. Din comunicarea oficială nu reiese nimic legat de turism, cea mai mare industrie elenă.
Scandalul plajelor de pe litoralul românesc, al parcărilor cu suprataxare, al zecilor de controale ale statului în unitățile hoteliere și restaurante, anunțurile alarmiste din media, legate de creșterile de prețuri, au alungat până și turiștii români.
Recentele falimente anunțate de posesorii de hoteluri plutitoare din Delta Dunării, acolo unde turismul a scăzut cu 40%, reprezintă încă o piesă din falimentul statului. Ospitalitatea lipovenilor și preparatele lor culinare, unice în lume, au fost făcută praf de noua legislație, care impune case de marcat și pensiunilor cu zero margarete.
Desantul echipajelor „noi suntem statul”
O armată de agenți ai statului s-a năpustit asupra mediului privat de pe litoral. Iar media cazonă pare că reacționează mai mult pe baza bugetelor de promovare ale Turciei, Bulgariei și Greciei, decât a realității. Zeci de jurnaliști cu epoleți sunt în stare să măcăne ziua întreagă despre prețul de 100 de lei, impus de un operator privat la Mamaia, ca să descurajeze venirea celor care nu sunt cazați la hotelul respectiv, dar știrea, potrivit căreia, șapte stațiuni nu percep nicio taxă de parcare, e neelocventă.
Thassos e full de români
Cererea pentru vacanţe pe litoralul românesc a scăzut în acest an cu aproximativ 30%, iar cea mai mare scădere este în stațiunea Mamaia, conform datelor furnizate de operatori. În timp ce autoritățile turistice din Grecia anunță că Thassos e full de români.
Totuși, există date că din 20 iulie se va ajunge la capacitate de 90% în majoritatea hotelurilor, altele decât de la Năvodari și Mamaia, unde fițele nu merg anul acesta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!