4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalFostul președinte georgian Mihail Saakașvili trebuie să ajungă la tratament medical în...

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili trebuie să ajungă la tratament medical în străinătate

Opozantul şi fostul preşedinte închis Mihail Saakașvili, care ispăşeşte la spital o pedeapsă cu închisoarea, are nevoie de tratament medical în străinătate, au afirmat medici aflaţi în legătură cu avocaţii săi, precizând că viaţa sa este în pericol, potrivit AFP.

Fostul lider în vârstă de 54 de ani a fost transferat la spital anul trecut, după o primă grevă a foamei de 50 de zile, declanşată pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru „abuz de putere”, decizie despre care ONG-uri de apărare a drepturilor omului au spus că este motivată politic.

El a urmat de atunci mai multe greve ale foamei ca protest împotriva arestării sale, dintre care cea mai recentă, de mai puţin de o zi, săptămâna trecută.

Un grup de medici din SUA care l-a examinat pe Saakaşvili la cererea avocaţilor săi a precizat pentru AFP că el suferă de complicaţii din cauza condiţiilor de detenţie şi că viaţa îi este pusă în pericol, potrivit agerpres.ro.

Mihail Saakașvili ar trebui să ajungă la tratament medical în străinătate, fiind suspiciuni de rele tratamente și chiar tortură

„Este mai mult decât clar că a fost supus unor rele tratamente şi expus torturii”, a declarat pentru AFP unul dintre medici, James Cobey, în comentarii scrise.

Viaţa lui Saakaşvili „este direct ameninţată până când nu va fi transferat la un centru medical occidental pentru îngrijiri de urgenţă”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, fostul preşedinte are nevoie de patru intervenţii de chirurgie ortopedică ce nu pot fi făcute în Georgia.

Un alt medic, Eric Goldsmith, spune la rândul său că Saakaşvili suferă de asemenea de probleme neurologice, ceea ce reprezintă un „handicap grav”.

Totodată, potrivit doctorului Stuart Finkel, Saakaşvili „suferă de o serie de boli gastrointestinale”, în timp ce toxicologul David Smith afirmă că fostul preşedinte a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare şi are nevoie de un „transfer imediat spre un centru medical în afara Georgiei”.

De partea cealaltă, autorităţile georgiene dau asigurări că Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile necesare.

La conducerea Georgiei între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili a fost preşedinte în timpul războiului cu Rusia din vara lui 2008, care s-a soldat cu o înfrângere rapidă georgiană. El a petrecut opt ani în exil, în special în SUA şi în Ucraina, unde cariera sa a cunoscut un nou suflu.

Întors clandestin în Georgia înainte de alegerile locale de la începutul lui octombrie 2021, Saakaşvili a fost imediat arestat pentru a ispăşi o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru „abuz de putere”, sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cei trei ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului au fost găsiți și recuperați

Cei trei ucraineni care au trecut marţi seară graniţa în România prin Munţii Maramureşului, în condiţii meteo extreme, şi care au cerut ajutorul autorităţilor...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă