5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInternaționalFostul premier italian Giuseppe Conte trebuie să răspundă de gestiunea de la...

Fostul premier italian Giuseppe Conte trebuie să răspundă de gestiunea de la începutul pandemiei de COVID-19

Fostul premier italian Giuseppe Conte, aflat în funcţie la începutul pandemiei de COVID-19, este vizat de o anchetă pentru posibile neglijenţe în gestionarea acestei crize sanitare, a raportat presa miercuri seară, relatează AFP.

Parchetul din Bergamo, oraş lombard din nordul Italiei care a avut unul din principalele focare de coronavirus la sosirea acestuia în Europa, şi-a definitivat ancheta după trei ani, potrivit principalelor cotidiene, printre care Il Corriere della Sera.

Conte, premier din 2018 până în 2021 şi actual preşedinte al Mişcării 5 Stele (partid populist din opoziţie), a fost audiat din iunie 2020 de un magistrat cu privire la gestionarea acestei crize.

Magistraţii îi suspectează pe Conte şi guvernul său că au subestimat răspândirea virusului, deşi datele la dispoziţia executivului arătau că situaţia la Bergamo şi în regiunea învecinată se înrăutăţea rapid, şi asta în timp ce forţele de ordine erau deja pregătite să izoleze aceste zone de restul ţării.

Magistraţii le reproşează în special că nu au creat între 3 şi 9 martie 2020 o „zonă roşie” cuprinzând două municipalităţi din această zonă, Nembro şi Alzano Lombardo, lovite în mod deosebit de COVID-19, transmite agerpres.ro.

Fostul premier Giuseppe Conte va răspunde în justiție pentru gestiunea de la debutul pandemiei de COVID-19 în jurul orașului Bergamo

Este ceea ce le reproşează Parchetul din Bergamo la 19 persoane vizate de o anchetă preliminară, printre care, pe lângă Conte, ministrul sănătăţii de la acea dată, Roberto Speranza, preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, în continuare în funcţie, şi adjunctul său pe probleme de sănătate la acea vreme, Giulio Gallera.

Primele „zone roşii” au fost stabilite la sfârşitul lui februarie 2020, prin decizie a guvernului, în peste 12 municipalităţi lombarde, în special Codogno, oraşul „pacientului numărul unu”.

Potrivit ipotezei formulate de procurorii din Bergamo, care se bazează pe expertize ştiinţifice, un lockdown în zona Bergamo ar fi făcut posibilă salvarea a câteva mii de vieţi.

Conte, citat de mai multe media, printre care jurnalul Il Corriere, a reacţionat la acest anunţ spunând că este „liniştit”, subliniind că „a acţionat cu cel mai mare angajament şi un mare simţ al responsabilităţii într-unul din cele mai grele momente trăite de republica noastră”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Naim Qassem devine noul lider al Hezbollah: Implicațiile schimbării pentru regiune și România

După asasinarea lui Hassan Nasrallah, Hezbollah își reafirmă autonomia și obiectivele strategice sub conducerea lui Qassem Într-o tranziție istorică de conducere pe fondul conflictelor active...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează o vizită istorică în Marea Britanie pentru a întări parteneriatul strategic România-Marea Britanie

În perioada 12-13 noiembrie 2024, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, se află într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de...

Deficitul de cont curent al României ajunge la 19,7 miliarde euro, pe fondul creșterii importurilor și al scăderii excedentului în servicii

Deficitul de cont curent al României a înregistrat o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, ajungând la 19,7 miliarde euro, comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă