Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunțova a fost împiedicată să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor din cauza unor „greșeli” în cererea sa de înregistrare pentru scrutin, potrivit stiri.md.
Măsura a fost luată la doar trei zile după ce Dunțova, în vârstă de 40 de ani, a depus o cerere la comisia electorală pentru a-și înregistra candidatura, transmite Știri.md cu referire la Hotnews.ro.
Ea plănuia să candideze militînd pentru încheierea războiului din Ucraina și eliberarea prizonierilor politici.
O înregistrare video postată de un canal de știri rusesc a arătat o ședință a comisiei electorale centrale, în cadrul căreia membrii acesteia au votat în unanimitate pentru a nu permite candidatura lui Dunțova să meargă mai departe.
Ekaterina Dunțova, o politiciană rusă independentă angajată în favoarea „păcii”, și-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidențiale din martie 2024, în care Vladimir Putin va câștiga cu siguranță din nou.
Dunțova a fost convocată de procuratură după ce și-a anunțat intenția de a candida la alegeri. Ea a afirmat pe rețelele de socializare că Rusia „se îndepărtează de drepturi și libertăți, de dragoste și pace, de un viitor frumos”.
Dunțova l-a corectat pe un reporter Reuters care a întrebat-o dacă ea crede că autoritățile îi vor permite să candideze.
„De ce vorbim despre permisiune dacă acesta este dreptul meu conform legii și am această posibilitate și am calitățile necesare pentru a mă prezenta?”, a răspuns ea.
„Noi doar ne desfășurăm conform formulei prevăzute de legea federală, iar pentru asta nu avem nevoie de permisiunea nimănui.”
Terminarea imediată a campaniei lui Dunțova va fi considerată de către criticii lui Putin drept o dovadă că nimeni cu opinii de opoziție veritabile nu va fi lăsat să se opună lui Putin în primele alegeri prezidențiale de când a lansat războiul din Ucraina.
Aceștia consideră că este un proces fals cu un singur rezultat posibil.
Kremlinul spune că Putin va câștiga pentru că se bucură de un sprijin real în întreaga societate, cu un rating de aproximativ 80% în sondajele de opinie.
Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la putere în calitate de președinte sau prim-ministru din 1999 și își dorește un nou mandat de șase ani. În condițiile în care Aleksei Navalnîi ispășește condamnări la închisoare care totalizează peste 30 de ani, iar alți critici importanți ai Kremlinului se află fie în spatele gratiilor, fie în afara țării din cauza riscului de arestare, nu există nicio figură de opoziție consacrată care să-i pună probleme lui Putin.
Jurnalista Marina Ovsiannikova a fost reținută miercuri pentru că a discreditat armata lui Putin
Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost reținută miercuri şi este cercetată pentru că a “discreditat” armata lui Putin și pentru că “a difuzat informaţii false” despre forţele ruseşti, a anunţat avocatul ei, informeză AFP.
Marina Ovsiannikova a fost acuzată că răspândeşte “știri false” despre armata rusă şi ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată, relatează NEXTA, potrivit hotnews.ro.
Anchetatorii urmează să decidă dacă Marina Ovsiannikova, mamă a doi copii minori, va fi plasată în arest preventiv sau va rămâne în libertate în aşteptarea procesului, notează Agerpres.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!