5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentFonduri obținute ilegale din Programul Start Up Nation de mai multe firme...

Fonduri obținute ilegale din Programul Start Up Nation de mai multe firme ar fi creat un circuit fictiv

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj investighează un dosar legat de obținerea ilegală de fonduri din Programul Start Up Nation. În perioada 2018 – 2022, mai multe firme ar fi creat un circuit fictiv pentru a beneficia de fondurile destinate susținerii noilor afaceri prin acest program. În cadrul investigației, șase persoane au fost duse la audieri pentru a răspunde acuzațiilor de implicare în această schemă frauduloasă.

Programul Start Up Nation a fost creat pentru a sprijini antreprenorii din România prin acordarea de finanțări nerambursabile, însă acest caz scoate la iveală posibile utilizări abuzive ale fondurilor

„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj- Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş şi Inspectoratul Judeţean de Poliţe Satu Mare, cu sprijinul  Serviciului Criminalistic, Serviciului Acţiuni Speciale şi Grupării de Jandarmi Mobilă ”Ştefan Cicio-Pop” Cluj Napoca au efectuat, în cursul zilei de azi 24.10.2024, douăsprezece percheziţii domiciliare în imobile din judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Satu Mare, în cadrul unui dosar penal din anul 2022, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri”, a transmis, joi, Parchetul de pe lângă Trinunalul Cluj.

Nouă persoane sunt suspectate în acest dosar penal

Conform anchetatorilor, mai multe societăţi comerciale au fost implicate în operaţionalizarea unor tranzacţii prin crearea unui circuit comercial susceptibil de a fi fictiv care a constat în realizarea unor achiziţii, respectiv a unor livrări de bunuri în scopul obţinerii unor finanţări nerambursabile, de către societăţile comerciale înscrise în programul START UP NATION 2018.

”În concret, în perioada 2018-2022, reprezentanţii legali ai unui număr de 14 societăţi comerciale au înscris societăţile pe care le administrau în programul START UP NATION şi au solicitat obţinerea de fonduri guvernamentale nerambursabile. Dintre acestea, un număr de opt societăţi comerciale au obţinut astfel de fonduri, însă ulterior, în urma unor verificări efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală s-au conturat suspiciuni cu privire la realitatea tranzacţiilor comerciale declarate de către societăţile beneficiare care au stat la baza obţinerii fondurilor guvernamentale nerambursabile”, au mai transmis procurorii.

Prejudiciul produs bugetului de stat de către cele opt societăţi se ridică la suma de aproximativ 1.600.000 lei.

„Investigaţiile vizează  9 suspecţi,  persoane fizice. În urma descinderilor au fost puse în aplicare şase mandate de aducere faţă de suspecţi, care au fost audiaţi de organele de cercetare penală. În vederea recuperării pagubei şi a confiscării speciale procurorul a luat măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor, iar organele de cercetare penală au identificat bunuri şi  vor aplica sechestru asiguratoriu”, se mai arată în comunicat.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă