1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăEconomieFirmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T)

Fișierul standard de control fiscal SAF-T reprezintă o metodă standardizată de transmitere electronică a datelor financiar-contabile de la firme către ANAF. Concret, contribuabilii trimit un fișier XML care conține detalii despre operațiunile contabile, cum ar fi facturile emise și primite, plățile, încasările, stocurile și alte informații financiare relevante. Această raportare permite ANAF să analizeze automat și detaliat activitatea economică a firmelor, reducând astfel nevoia inspecțiilor fizice, scrie digi24.ro.

Cine trebuie să depună Declarația SAF-T în 2025?

Contribuabilii mici, adică cei care nu au fost încadrați până la 31 decembrie 2021 ca mari sau mijlocii contribuabili și și-au păstrat statutul de contribuabili mici. De asemenea, contribuabilii nerezidenți, înregistrați doar în scop de TVA, trebuie să depună această declarație.

Obligația de depunere a Declarației SAF-T a fost introdusă de la 1 ianuarie 2023 pentru contribuabilii mijlocii, iar de la 1 ianuarie 2022, și contribuabilii mari au obligația de raportare SAF-T.

Contribuabilii mici beneficiază de o perioadă de grație pentru primele raportări:

  • 6 luni pentru prima raportare;
  • 5 luni pentru a doua raportare;
  • 4 luni pentru a treia raportare;
  • 3 luni pentru a patra raportare;
  • 2 luni pentru a cincea raportare pentru cei care transmit lunar fișierul SAF-T. Pentru raportarea trimestrială, perioada de grație este de trei luni.

Declarația include informații detaliate, precum:

  • Registrul general al tranzacțiilor financiare (venituri, cheltuieli, alte activități financiare);
  • Detalii despre încasări și plăți;
  • Inventar și stocuri;
  • Mijloace fixe (mașini, echipamente, proprietăți);
  • TVA și registrul jurnal.

Printre cei care nu au obligația de a depune SAF-T în 2025 se numără PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale, cabinetele medicale individuale, instituțiile publice și autoritățile administrative.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă