3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInternaționalFinlanda anchetează șapte membri ai echipajului petrolierului „Eagle S” din „flota fantomă”...

Finlanda anchetează șapte membri ai echipajului petrolierului „Eagle S” din „flota fantomă” a Rusiei

Şapte membri ai echipajului petrolierului „Eagle S”, navă bănuită că face parte din aşa-numită „flotă fantomă” cu ajutorul căreia Rusia ocoleşte sancţiunile occidentale, sunt anchetaţi în Finlanda după ce respectiva navă ar fi secţionat săptămâna trecută un cablu electric submarin în Marea Baltică, a anunţat marţi poliţia finlandeză, conform barrons.com.

„Şapte membri ai echipajului navei Eagle S au statut de suspecţi în această anchetă penală şi sunt supuşi unei interdicţii de călătorie”, precizează poliţia într-un comunicat de presă referitor la această anchetă deschisă pentru sabotaj agravat şi interferenţă agravată în comunicaţii.

Petrolierul Eagle S, care navighează sub pavilionul Insulelor Cook, este suspectat că a avariat cu ancora sa pe 25 decembrie cablul electric submarin EstLink 2 care leagă Finlanda de Estonia, fiind de asemenea avariate patru cabluri de telecomunicaţii din apropiere.

Nava a fost sechestrată de autorităţile finlandeze şi se află acum în portul Kilpilahti, la 40 de kilometri est de Helsinki, unde anchetatorii au inspectat-o şi au interogat echipajul format din aproximativ 20 de marinari.

Cât despre cei şapte suspecţi, a căror naţionalitate nu este precizată, „interdicţia de călătorie este o măsură coercitivă care limitează libertatea individuală mai puţin severă decât arestarea, şi este impusă pentru a se asigura că urmărirea penală nu este compromisă şi că părţile pot fi contactate în timpul anchetei”, explică o responsabilă implicată în această investigaţie, adăugând că numărul suspecţilor s-ar putea schimba.

Urma ancorei pe zeci de kilometri, un posibil indiciu al avariei cablurilor

În acest timp, au fost reluate investigaţiile subacvatice care fuseseră întrerupte luni din cauza vremii nefavorabile. Observaţii făcute duminică au relevat pe fundul mării o urmă de câteva zeci de kilometri, un posibil indiciu al ancorei ce ar fi avariat cablurile.

Alte două cabluri submarine de telecomunicaţii au fost avariate luna trecută în Marea Baltică, în acest caz suspiciunile îndreptându-se către o navă vrachier chineză.

Aceste incidente urmează altora petrecute tot în Marea Baltică. Mai întâi, gazoductele Nord Stream 1 şi 2, prin care Germania importa gaze ruseşti, au fost avariate şi scoase din funcţiune de mai multe explozii submarine în apropierea insulei daneze Bornholm pe 26 septembrie 2022. Acest sabotaj este în continuare neelucidat, dar presa germană a scris despre o implicare ucraineană, în timp ce Kievul neagă. Guvernul german a asigurat că sprijinul său faţă de Ucraina în războiul cu Rusia va rămâne de neclintit, indiferent care ar fi rezultatele anchetei.

Un alt incident în Marea Baltică a avut loc în octombrie anul trecut, când gazoductul Balticconnector, dintre Finlanda şi Estonia, şi un cablu rusesc de telecomunicaţii au fost avariate de ancora unei nave chineze.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă