17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriFinanțele renunță la Declarația Unică și la estimatul pentru veniturile din alte...

Finanțele renunță la Declarația Unică și la estimatul pentru veniturile din alte surse decât salariile

Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală

Anul viitor va fi unul de tranziție între cele două sisteme de declarare. Noua declarație va fi precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.

De asemenea, urmează să se renunțe la mecanismul de estimare a venitului.

Proiectul se află încă în lucru, a declarat ministrul Boloș. Încă nu s-a stabilit cum se va numi acest document, Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală.

„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri, referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.

În conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura, având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură.

În plus, venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a mai declarat ministrul Finanțelor pentru Profit.ro.

E-Factura va avea un rol în ceea ce privește controlul deducerilor de cheltuieli, însă contribuabilul care va depune Declarația Unică Inteligentă, va putea aduce modificări, cu explicații însă.

Noua Declarație Unică va fi operațională în 2026, anul viitor urmând să fie un an de tranziție. „Undeva, în mai 2026, le vedem operaționale aceste declarații. În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, a spus ministrul Boloș. În ceea ce privește asigurarea la sănătate a celor care depun declarația unică, vor fi identificate soluții, împreună cu CNAS, a completat Boloș.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă