4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalFinanțarea Ucrainei din activele rusești înghețate, aproape de un acord

Finanțarea Ucrainei din activele rusești înghețate, aproape de un acord

UE și SUA sunt aproape de un acord pentru a împărți în mod egal între ele contribuțiile la un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, au declarat pentru POLITICO doi oficiali care cunosc procedurile.

Bruxelles și Washington ar oferi fiecare câte 20 de miliarde de dolari țării care se luptă cu Rusia de la invazia lui Vladimir Putin din februarie 2022, potrivit unui acord-cadru care va fi discutat la o reuniune a miniștrilor de finanțe G7 la Rio de Janeiro, Brazilia, miercuri. Regatul Unit, Japonia și Canada ar acoperi restul împrumutului.

Încheierea unui acord ar deschide calea pentru ca alianța occidentală să acorde împrumutul Ucrainei înainte de termenul auto-impus de sfârșit de an. Guvernele au spus anterior că împrumutul ar putea fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în nevoi de apărare sau umanitare.

Summitul G7 din iunie a pus bazele împrumutului Ucrainei din bani rusești

Liderii G7 au convenit în iunie să ofere împrumutul de 50 de miliarde de dolari care va fi rambursat folosind veniturile generate de cele peste 250 de miliarde de euro active rusești înghețate în Occident. Cea mai mare parte a activelor este deținută de depozitarul de valori mobiliare cu sediul la Bruxelles Euroclear.

Diplomații au aranjat deja terenul pentru un acord preliminar, în vreme ce liderii grupului celor șapte economii avansate s-au reunit în iunie în Puglia, Italia, pentru începutul unei întâlniri de trei zile.

Vorbind pe marginea summitului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul drept „un semnal puternic”.

„Mesajul este, de asemenea, că nu contribuabilii europeni plătesc pentru daunele acestui război de agresiune, ci Putin”,

președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene a adăugat că toate țările G7 vor contribui „în măsura în care au o parte din împrumutul acordat Ucrainei”.

Guvernele încă trebuie să cadă de acord asupra detaliilor schemei, lăsând deschisă posibilitatea ca discuțiile tehnice să se prelungească luni de zile.

„Detaliile exacte despre modul în care va fi structurat împrumutul urmează să fie definite de către miniștrii de finanțe până la sfârșitul anului”, a spus o sursă dintr-o țară din G7 care cunoaște procedurile. Declarația stabilește, de asemenea, „sfârșitul anului” ca termen limită pentru finalizarea unui acord.

Statele Unite exercită presiuni asupra aliaților săi europeni pentru a căuta modalități de a asigura numerar pentru Kiev, pe fondul temerilor că potențiala realegere a presupusului candidat republican Donald Trump la președinția SUA în noiembrie ar putea opri sprijinul occidental pentru Ucraina.

Fiecare țară occidentală își va canaliza propriul împrumut către Ucraina, conform acordului care a fost convenit în mod informal cu câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenskii să se alăture unei sesiuni concentrate pe sprijinirea țării devastate de război.

Țările G7 au convenit că împrumuturile individuale vor fi canalizate prin împrumuturile extraordinare de accelerare a veniturilor pentru Ucraina (ERA), deși detaliile trebuie încă definite.

Acordul preliminar va fi discutat de lideri mai târziu, deși nu se așteaptă ca nicio țară din G7 să i se opună.

Țările occidentale au încercat să arate un front unit după săptămâni de dezacord între UE și SUA cu privire la un plan inițial de a acorda Ucrainei un singur împrumut la nivelul întregii G7 folosind veniturile din activele rusești imobilizate.

UE și SUA au fost împărțite în privința problemelor cruciale: cine garantează împrumutul dacă ceva nu merge bine și cine exercită controlul asupra modului în care sunt cheltuiți banii. Miza este mare pentru Europa, deoarece instituțiile sale financiare dețin cea mai mare parte a activelor suverane ale Rusiei și, prin urmare, sunt mai expuse riscurilor.

Există temeri că guvernul Ungariei, prietenos cu Rusia, ar putea refuza prelungirea sancțiunilor UE împotriva Kremlinului, care trebuie reînnoite legal la fiecare șase luni. Dacă nu sunt reînnoite, activele Rusiei ar fi dezghețate.

Schema care este în discuție ar putea fi atractivă pentru statele europene, deoarece acestea nu ar fi trase la răspundere pentru împrumutul luat de SUA sau de orice altă țară din G7.

Valoarea activelor rusești se ridică la 3 miliarde de dolari pe an

Active în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari au fost înghețate de G7, alături de UE, în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Valoarea de active generează aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în dobândă.

Conform planului G7, cele 3 miliarde de dolari vor fi folosiți pentru achitarea dobânzii anuale la împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru ucraineni, luat pe piețele internaționale.

Banii nu sunt de așteptat să ajungă până la sfârșitul anului, dar sunt văzuți ca o soluție pe termen mai lung pentru a sprijini efortul de război și economia Ucrainei.

Vorbind la o conferință de presă comună la locul summit-ului din Puglia, de luna trecută, președintele Biden a spus că împrumutul de 50 de miliarde de dolari „ar pune acești bani să lucreze pentru Ucraina și îi va trimite un nou memento președintelui rus Vladimir Putin că nu ne dăm înapoi”.

Aliații caută soluții pentru a împrumutul Ucrainei

Dar neînțelegerile dintre aliați cu privire la modul de repartizare a împrumutului au blocat progresul. 

Cea mai spinoasă problemă este că se așteaptă ca SUA să implice Congresul dacă împrumutul este văzut ca punând în pericol banii contribuabililor americani, stârnind temeri că procesul se va prelungi dincolo de termenul limită, au spus oficiali care cunosc discuțiile.

Pentru a evita acest risc, Washingtonul caută asigurări din partea UE că activele rusești vor rămâne înghețate până la rambursarea întregului împrumut.

Blocul a sugerat să scrie în lege că activele vor fi imobilizate până când Rusia va plăti viitoare compensații postbelice Ucrainei, au declarat doi diplomați UE pentru POLITICO.

Comisia Europeană a renunțat să-și propună propriul text pentru a traduce acordul G7 în legislația UE din cauza incertitudinii continue cu privire la contribuția sa exactă la împrumut. Dar există un optimism tot mai mare la Bruxelles că acest lucru s-ar putea întâmpla încă de miercuri. 

Activele înghețate sunt enumerate ca posibil punct de pe ordinea de zi într-o întâlnire săptămânală a ambasadorilor UE de miercuri, potrivit unui proiect de ordine de zi văzut de POLITICO.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă