5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFermierii români solicită prelungirea interdicţiei de import al cerealelor ucrainene şi după...

Fermierii români solicită prelungirea interdicţiei de import al cerealelor ucrainene şi după data de 15 septembrie

Fermierii români solicită prelungirea intedicţiei de import al cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene după data de 15 septembrie 2023 pentru evitarea şi limitarea pierderilor, a reducerii competitivităţii şi slăbirea poziţiei României de exportator pe piaţa cerealelor.

„Apropierea termenului de expirare a măsurilor de tranzitare cu produse agricole din Ucraina (15 septembrie 2023) şi a faptului că în tot acest timp în care nu a fost respectată în totalitate interdicţia de import local în statele est-europene, ne poziţionează într-o situaţie de incertitudine care afectează major competitivitatea fermierilor din această regiune”, susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

Astfel, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români solicită implementarea unor propuneri care să contribuie la revitalizarea sectorului şi creşterea competitivităţii fermelor româneşti.

Prima propunere face referire la „asumarea de către Guvernul României a deciziei de prelungire unilaterală a interdicţiei – după 15.09.2023 – de import al cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene pe întreaga durată a războiului, precum şi realizarea unor măsuri care să vizeze respectarea condiţiilor de tranzit, prin susţinerea unor controale riguroase”.

Totodată, fermierii solicită susţinerea alocării din bugetul european a unor despăgubiri de cel puţin 30 euro/tonă a producătorilor români pentru compensarea creşterii tarifelor de transport, din cauza impactului importurilor şi presiunii tranzitului de cereale ucrainene pe teritoriul ţării noastre.

Pe de altă parte, fermierii români propun „realizarea demersurilor necesare pentru implementarea urgentă a proiectului Credit Agricol, demers care poate contribui la susţinerea stabilităţii financiare a fermierilor români, în principal legat de facturile scadente în această toamnă, respectiv posibilitatea oferirii unor noi speranţe de continuare a activităţii economice a antreprenorilor din domeniu”.

Pe lista de propuneri se mai află: creşterea valorii creditelor pentru capitalul de lucru şi a nivelului valorii maxime a împrumuturilor la nivel de beneficiar în cazul programelor Rural Invest şi Agro IMM Invest, precum şi operaţionalizarea schemei de garantare a certificatelor de depozit şi circulaţiei acestora – asigurarea condiţiilor pentru garantarea certificatelor de depozit emise de depozitării licenţiaţi de minister, în scopul includerii acestora în circuitul economic şi bancar.

Pierderi de 1,3 miliarde de euro doar în acest an

Potrivit sursei citate, România a pierdut peste 3 miliarde euro doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care adăugăm pierderi preliminar estimate de peste 1,3 miliarde euro asociate, până în prezent, anului 2023 – din cauza perturbării pieţei regionale a cerealelor, creşterea semnificativă a costurilor logistice, prin acordarea facilităţilor de export, prioritate logistică, renunţarea la controalele sanitar-veterinare şi taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă