1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiFemeile din Kabul protestează împotriva interzicerii educației lor universitare de către talibani

Femeile din Kabul protestează împotriva interzicerii educației lor universitare de către talibani

Femeile din Kabul au protestat împotriva interzicerii educației lor universitare de către regimul taliban instaurat din august 2021, în Afganistan.

Videoclipul postat de presa locală a arătat zeci de femei defilând pe o stradă din vestul Kabulului joi (22 decembrie), protestând împotriva interzicerii de către administrația talibană a femeilor din învățământul terțiar.

Decizia de a interzice femeile a fost anunțată marți (20 decembrie) seara într-o scrisoare către universități din partea ministerului învățământului superior, atrăgând condamnări din partea guvernelor străine și a Națiunilor Unite, potrivit Reuters.

Femeile din Kabul sunt revoltate din cauza interzicerii educației lor universitare, decizia fiind deja pusă în aplicare de către gardienii talibani


De la anunț, studentele universitare din toată țara au fost respinse din campusuri de gardienii talibani.
Potrivit anunțului de marți târziu, decizia a fost luată de cabinetul administrației talibane.


Este posibil ca blocada pentru studentele afgane să complice eforturile administrației talibane de a obține recunoaștere internațională și de a scăpa de sancțiunile care împiedică grav economia.

Vremea talibanilor

Talibanii s-au întors într-o lume plină de talibani. Lumea pe care au găsit-o le e pe deplin familiară. Nu au niciun motiv să se simtă stingheri, ciudați, dimpotrivă.

Cu diferența că spre deosebire de restul talibanilor nenumiți așa, ei încă își poartă numele propriu, dar e posibil să se dea și ei pe brazdă, adaptându-se lumii moderne care multiplică profiluri la nesfârșit, pentru a-și ascunde mereu adevărata identitate. Aproape că nu mai există subiect care să nu împartă lumea în tabere de talibani, și care fiecare acuză talibanismul celorlalți. Pandemia e ultimul subiect care a căzut pe masa talibanismului global. Puținii care au rămas să judece rațional au fost copleșiți de gălăgia celor care s-au bombardat public. Unii au văzut existența virusului peste tot, un virus ubicuu, alții nu l-au văzut deloc și nu sunt dispuși să admită existența lui nici dacă se îmbolnăvesc. Unii văd moartea venind călare pe calea aerului prin virus, alții o văd strecurată parșiv în serul vaccinului.

Lista contrariilor necomplementare se poate înmulți la infinit. Când se deschide cutia fanatismelor, pe fundul ei nemaigăsindu-se nicio speranță. Aruncând o privire retrospectivă a comportamentului celor două tabere de talibani rămân câteva semne de întrebare. Progresiștii marxiști s-au năpustit prin propagandiștii de serviciu, împăunații influenceri, să bage lumea în case, susținând dezinfectarea absolută, când nici nu se punea problema de vreun pericol real. Se pot găsi explicații de ordin speculativ la această mișcare suspect de cadențată, dar nu merită să ne lansăm pe această pistă care exclude minime dovezi jurnalistice. În schimb, putem să ne punem întrebări și să sesizăm comportamentul dubios al unora, inclusiv al politicienilor, care au pus covorul roșu acestui virus de la bun început pentru a călători peste tot. Totul a dat senzația că acest virus nu trebuia să fie izolat, să nu cadă cumva pradă izolaționismului, el trebuia să fie globalist. Poate dacă virusul apărea în Afganistan ar fi rămas să lupte în munți cu talibanii, dar cum China s-a specializat în ultra producție globală nu se putea face de râs ieșind pe piață cu un virus de undă scurtă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă