22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalFemeia magnat imobiliar, Truong My Lan, din Vietnam a fost condamnată la...

Femeia magnat imobiliar, Truong My Lan, din Vietnam a fost condamnată la moarte pentru deturnare de fonduri

Un magnat imobiliar a fost condamnat la moarte în Vietnam după cel mai mare proces de fraudă din istoria țării. Truong My Lan a fost condamnată joi de un tribunal din Ho Chi Minh City, după ce a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, mită și încălcări ale normelor bancare, potrivit stiripesurse.ro.

Președinta companiei Van Thinh Phat (VTP), în vârstă de 67 de ani, a fost acuzată de fraude în valoare de 12,5 miliarde de dolari – aproape 3% din PIB-ul țării în 2022, notează Sky News.

Lan și complicii săi au fost acuzați că au controlat ilegal Banca Comercială pe Acțiuni din Saigon între 2012 și 2022 pentru a deturna fonduri prin mii de companii fantomă și prin mituirea unor oficiali guvernamentali.

Arestarea ei în octombrie 2022 a fost una dintre cele mai importante în cadrul unei campanii anticorupție în curs de desfășurare în Vietnam. Acțiunea a dus la sute de înalți funcționari de stat și lideri de afaceri de profil înalt care se confruntă cu urmărirea penală sau sunt forțați să demisioneze.

Fostul președinte Vo Van Thuong a demisionat în martie după ce a fost implicat în campanie.

Lan va face apel împotriva verdictului, a declarat un membru al familiei pentru Reuters înainte ca acesta să fie emis.

VTP se numără printre cele mai bogate firme imobiliare din Vietnam, cu proiecte care includ clădiri rezidențiale de lux, birouri, hoteluri și centre comerciale.

Unde şi pentru ce poţi fi condamnat la moarte

Există, în prezent, 58 de ţări ale lumii în care se mai aplică pedeapsa cu moartea. Potrivit unui raport al Amnesty International, anul trecut s-au înregistrat 682 de execuţii în 21 de ţări.

China ocupă primul loc, având mai mulţi condamnaţi la moarte decât toate celelalte ţări la un loc. Urmează Iran, Irak si Arabia Saudită. Pe locul al cincilea în lume se plasează Statele Unite ale Americii, cu 43 de execuţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă