17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSănătateFederaţia Sanitas: Spitalul Sfântul Pantelimon a ajuns să fie ca un veritabil...

Federaţia Sanitas: Spitalul Sfântul Pantelimon a ajuns să fie ca un veritabil spital de război.  

Sanitas spune că secţiile ATI sunt încărcate şi de cazurile fără şanse, cu tratament paliativ

Federaţia Sanitas din România cere dreptul la demnitate şi spune că „magistraţii nu au responsabilitate juridică pentru deciziile eronate”.

„DREPTUL LA DEMNITATE! Justiția nu este matematică! Acesta este unul din motivele pentru care magistrații nu au responsabilitate juridică pentru deciziile lor eronate, decât în unele cazuri particulare și, să recunoaștem, destul de greu de dovedit, care presupun existența din partea lor a unei erori evidente sau a unei intenții. Nici medicina nu este matematică. La fel ca Dreptul, și medicina se bazează pe decizii aflate la granița dintre realitatea obiectivă și realitatea subiectivă, iar această realitate subiectivă ține, printre altele, de intuiție, de har, de pregătire. De aceea se spune că medicina, ca și dreptul, este o artă! De aceea cei mai mari medici sunt în același timp și veritabili artiști. Singura diferență dintre un magistrat și un medic, este legată de consecințele pe care erorile le pot avea”, scrie într-o postare pe o rețea socială, Federaţia Sanitas din România.

Reprezentanţii Federaţiei susţin că medicii au o răspundere mai mare, decât un magistrat, iar ceea ce vedem la spitalul Sf. Pantelimon nu este un caz singular în România.

„Răspunderea în cazul medicilor, e mai mare decât cea a unui magistrat. Uneori, ca și în cazul magistraților, în procesul de luare a deciziei medicilor, intervin factori externi care virusează calitatea deciziilor. Sf Pantelimon nu este un caz singular printre spitalele din Romania. El a ajuns să fie exact ca un veritabil spital de război, adică un spital de campanie supraaglomerat, în care secțiile ATI sunt încărcate nu doar de cazurile care necesită supraveghere și tratament ATI, dar și de cazurile fară șanse, cu tratament paliativ. Medicii din acest spital, de la ATI, din motive care, repetăm, trebuie analizate sistematic și obiectiv, sunt obligați să facă paliație, când de fapt rolul lor este acela de a încerca să salveze viețile în patologii care pot fi vindecabile, iar nu în acelea în care este admis potrivit stadiului actual al medicinei, că nu există șanse”. 

Reprezentanții Sanitas spun că medicii trebuie să ia decizii de viață și de moarte.

„Atunci când, de exemplu, există 30 de paturi în secție, și resurse medicale doar pentru aceste 30 de paturi, dar medicii trebuie să trateze cu aceleași resurse 60 de pacienți, inevitabil trebuie să-ți pui problema calității deciziilor pe care le iau medicii.

Cinismul situației este relevat de faptul că, în aceste condiții, medicii trebuie să ia decizii de viață și de moarte, uneori fulgerătoare, și că, vrând-nevrând, ei trebuie să facă alegeri. Dar, trebuie să recunoaștem că ei, medicii, nu sunt decât ultimii dintr-un lanț de erori sistemice, pe umerii cărora se simte întreaga presiune și în persoana cărora se ilustrează toate viciile sistemului de la genezä până la final.

Atunci când ai, să spunem, x grame de medicament pentru 30 de pacienți, dar trebuie să îl administrezi la 60 de pacienți, medicul din finalul lanțului, care este pus în situația de a face – în aceste condiții – alegeri, nu este decât portretizarea monstruozității, dar nu monstrul”, mai scrie în postare.

În ceea ce privește dezbaterea intensă din spațiul public, legată de subiectul medicilor de la ATI acuzați de omor calificat, Sanitas afirmă că „acuzația este gravă, dar este, deocamdată, doar o acuzație”.

„Opinia publică însă, ca un veritabil magistrat ad hoc al moralității, s-a grăbit să dea sentințe morale, să afecteze avant la lettre, înainte de existența unei sentințe definitive, ceea ce ar putea să fie afectat dreptul la demnitate al medicilor acuzați.

Avem pentru moment o poziție a procurorilor care susțin, pe baza unei opinii a INML și a altor probe (nesupuse încă analizei pe fond a unui judecător și si a avocaților apărării), că s-ar fi săvârșit o infracțiune. Pe de altă parte, avem comunicatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, semnat de doi reputați specialiști, în care se arată argumentat că nu se poate pune problema de omor cu premeditare și că, din datele puse la dispoziție de Parchet, rezultă că acuzația este fondată pe o necunoaștere completă a laturii medicale a cazului”, mai spune Federaţia Sanitas.

În acest context, ei fac apel la public să nu aibă nici o opinie și să lase de-o parte abordările sanguinare. 

„Credem că pentru a se susține o astfel de acuzație, și pentru a se finaliza cu o condamnare definitivă, este necesar un drum lung. Parcursul lui presupune dovedirea a trei lucruri extrem de complicate și anume: faptul că practica medicală a fost greșită, faptul că a existat legătură de cauzalitate medicală între deces și acea practică medicală, și faptul că a existat o intenție de omor. Daca chiar și numai un singur element dintre cele trei nu este dovedit, întreaga acuzație dispare. Dacă aceste elemente vor fi probate, medicii vor fi condamnați.

Până atunci, invităm publicul să nu aibă nicio opinie, să-și exercite rezerva, și să lase de-o parte abordările sanguinare, dacă nu în numele principiului juridic al prezumției de nevinovăție, atunci măcar în numele înțelepciunii care în general ar trebui să ne dicteze că atunci când o situație nu este clară, a nu avea nicio opinie este cel mai înțelept și cel mai demn”.

Federația Sanitas este de acord că pot exista și medici incompetenți, nu doar în România, dar și în altă parte. „Dar noi nu am întâlnit până acum, în România, medici care în mod deliberat să curme viața pacienților„, mai transmite Sanitas.

„Adevărata crimă este diseminarea ideii că există medici care în mod intenționat își ucid pacienții, aruncând astfel o anatemă asupra tuturor.

Justiția nu este matematică, însă nici literatură nu este. Expresii metaforice de genul „ Doamna cu coasa”, chiar dacă ar fi adevărate, transferate din ancheta penală în spațiul public prin procedee care ar putea fi obiect de analiză, nu-și propun altceva decât să stârnească indignarea opiniei publice dar și să hrănească nevoia de tabloid și de extraordinar a acesteia. Dar aceasta nu servește cu nimic justiției, ci doar acuzației!

De aceea, noi nu ne permitem să facem judecăți, nici măcar morale, în legătură cu vinovăția celor implicați, deoarece vrem ca la final, indiferent de soluția care va fi dată, să fim siguri că am păstrat intact dreptul la demnitate. Nu (doar) al celor acuzați ci în primul rând al nostru”, a mai transmis Federaţia Sanitas din România. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

O apreciată doctoriță din Iași, găsită decedată în camera de hotel. Decesul este învăluit în mister

O apreciată doctoriță din Iași, care era și profesoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a fost găsită decedată în camera unui...

Român prins în Italia cu o cantitate record de cocaină

O încărcătură de cocaină destinată aprovizionării principalelor centre de distribuție din Roma a fost interceptată de Garda Financiară a Comandamentului Provincial Roma la bariera...

România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene

România a obținut un post de vicepreședinte al Comisiei Europene, în persoana Roxana Mânzatu, care se va ocupa de portofoliul „Competențe și Educație, Locuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă