În ultimii 10 ani au intrat în România circa 50 de miliarde de euro din investiții străine directe
Există o Românie săracă, ocolită de investitori, cum este zona Moldovei sau a Olteniei și o Românie în plină dezvoltare, în care vin investiţii străine, se deschid fabrici şi se creează locuri de muncă sustenabile. Ce face diferenţa între cele două Românii? Infrastructura este unul dintre factori, dar nu și singurul, spun mulți analiști.
Bucureşti, Timiş, Prahova, Cluj și Brașov au continuat să atragă cei mai mulţi investitori străini. Cu toate acestea, sunt şi nou-veniți în top 15 judeţe-magnet pentru investitori, cum este cazul Maramureşului , care a luat locul Doljului, scrie ziarulfinanciar.ro.
Investițiile străine directe au fost de 50 miliarde de euro numai în ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă că jumătate din capitalul străin care a intrat în România a fost atras în ultima decadă.
O analiză a BNR arată că „atragerea investițiilor străine directe reprezintă un deziderat pentru majoritatea țărilor, mai ales pentru cele aflate în curs de dezvoltare”. Acestea sunt văzute ca factor principal de stimulare a creşterii economice. Ele fac parte din clasa fluxurilor financiare care nu generează datorie externă şi sunt considerate complementare investiţiilor autohtone şi, totodată, un finanţator semnificativ al deficitului de cont curent.
Acest tip de investiții este preferat altor surse de capital, dacă luăm în considerare faptul că ieşirile de capital pe care le implică, repatrierea profiturilor, depind de rezultatele economice, de interes și pentru statul român și pentru investitor.