10.1 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriExistă două Românii pentru companiile străine. Care sunt județele “luate “

Există două Românii pentru companiile străine. Care sunt județele “luate “

În ultimii 10 ani au intrat în România circa 50 de miliarde de euro din investiții străine directe

Există o Românie săracă, ocolită de investitori, cum este zona Moldovei sau a Olteniei și o Românie în plină dezvoltare, în care vin investiţii străine, se deschid fabrici şi se creează locuri de muncă sustenabile. Ce face diferenţa între cele două Românii? Infrastructura este unul dintre factori, dar nu și singurul, spun mulți analiști.

Bucureşti, Timiş, Prahova, Cluj și Brașov  au continuat să atragă cei mai mulţi investitori străini. Cu toate acestea, sunt şi nou-veniți în top 15 judeţe-magnet pentru investitori, cum este cazul Maramureşului , care a luat locul Doljului, scrie ziarulfinanciar.ro.

Investițiile străine directe au fost de 50 miliarde de euro numai în ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă că jumătate din capitalul străin care a intrat în România a fost atras în ultima decadă.

O analiză a BNR arată că „atragerea investițiilor străine directe reprezintă un deziderat pentru majoritatea țărilor, mai ales pentru cele aflate în curs de dezvoltare”. Acestea sunt văzute ca factor principal de stimulare a creşterii economice. Ele fac parte din clasa fluxurilor financiare care nu generează datorie externă şi sunt considerate complementare investiţiilor autohtone şi, totodată, un finanţator semnificativ al deficitului de cont curent.

Acest tip de investiții este preferat altor surse de capital, dacă luăm în considerare faptul că ieşirile de capital pe care le implică, repatrierea profiturilor, depind de rezultatele economice, de interes și pentru statul român și pentru investitor.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

SUA sunt îngrijorate de utilizarea inteligenței artificiale de către China

Guvernul Statelor Unite este îngrijorat de utilizarea inteligenței artificiale de către China pentru a reprima populația, a răspândi dezinformarea și a submina securitatea Statelor...

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, vrea pace în Fâșia Gaza, Liban și Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut pace în Fâşia Gaza, într-o intervenţie în cadrul reuniunii de joi, la Kazan, a grupului BRICS...

Fiica omului de afaceri Ioan Crișan a fost pusă în libertate de Curtea de Apel Craiova

Curtea de Apel Bucureşti a respins joi, ca nefondată, cererea procurorilor de arestare preventivă a Laurei Bîlcea (fostă Crişan), fiica milionarului ucis în atentatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă