2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. O firmă condusă de doi foști șefi ai ANMDMR face legea...

EXCLUSIV. O firmă condusă de doi foști șefi ai ANMDMR face legea pe piața medicamentelor. Agenția Medicamentului, birocrație doar pentru care nu sunt de-ai casei

O firmă de consultanță a doi foști șefi ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pare singura șansă pentru producători de a obține aprobări pentru introducerea pe piață a unor noi produse farmaceutice, în condițiile în care birocrația sau reaua – voință și incompetența din ANMDMR le pun bețe în roate.

Problema insuficienței medicamentelor nu mai este de multă vreme o noutate pentru România.

Agenția Medicamentelor pare blocată în timp, foarte multe dosare pentru aprobarea unor noi medicamente rămânând uitate prin sertarele instituției.

Ceea ce se poate traduce ca o problemă pentru producătorii autohtoni de medicamente este însă, o afacere extrem de profitabilă pentru anumite persoane care au condus ANMDMR și care încă  mai au oameni de încredere în Agenție.

Foștii șefi nu stau departe de ANMDMR

Există și speranță pentru soluționarea pozitivă și rapidă a dosarelor pentru noi produse farmaceutice: o firmă de consultanță al cărei sediu este situat chiar vis a vis de ANMDMR.

Domeniul  de activitate al firmei de consultanță Healthcare Provider Strategies & Solutions se suprapune pe cel al ANMDMR.

firmă Agenția Medicamentului

Fondatorii acestei firme sunt precedenții președinți ai Agenției Medicamentelor: Marius Șișu,  fost președinte al ANMDMR în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2020, și Adriana Cotel care a ocupat funcția de președinte al ANMDMR în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019.

firmă Agenția Medicamentului

Firma de consultanță înființată în 2020, cu toate că funcționează cu numai trei angajați, are o creștere impresionantă a cifrei de afaceri și un profit semnificativ pe anul 2022.

Dacă, în 2020, firma de consultanță înregistra o pierdere de 24.006 lei, anul trecut a avut un profit net de 6.460.702 lei.

Ciucă, ședință cu producătorii de medicamente

Cu toate că la ANMDMR foștii șefi și actuala conducere a Agenției par să aibă un pact în ceea ce privește soluționarea dosarelor, coaliția de guvernare vrea să arate preocupare față de piața medicamentelor.

Premierul Nicolae Ciucă i-a invitat pe producătorii de medicamente din România la o ședință, mâine, la Palatul Victoria.

E interesant de urmărit dacă șeful Guvernului va aborda, în discuția cu producătorii de medicamente, și problema dificultăților pe care aceștia le întâmpină în ceea ce ar trebui să fie o colaborare cu ANMDMR.

De asemenea, este de urmărit dacă Nicolae Ciucă dorește să sprijine companiile producătoare de medicamente cu capital românesc, majoritar sau total.

La nivel declarativ, situația pare roz pe această piață și mai ales la ANMDMR.

În urma promovării concursului desfăşurat de Ministerul Sănătăţii, începând cu data de 1 martie 2022, Răzvan Mihai Prisada a ocupat funcția de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR, moment în care a declarat următoarele:

firmă Agenția Medicamentului
Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), participă la evenimentul ‘Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului’, la Palatul Parlamentului din București, marți 14 februarie 2023. Inquam Photos / George Călin

“Este un moment în care Agenţia, prin rolul esenţial pe care îl are în sistemul de sănătate românesc, dar şi la nivel european, împreună cu celelalte agenţii naţionale, trebuie să asigure eficient gestionarea medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, pe piaţa din România. În special în contextul crizelor pe care le trăim la nivel global, dreptul pacienţilor de a avea acces la tratamente medicale adecvate este obligatoriu, iar instituţiile din domeniul sănătăţii trebuie să evalueze riscurile şi să găsească soluţii eficiente şi în cel mai scurt timp. Sunt foarte multe lucruri care trebuie repuse pe un făgaş normal, astfel încât instituţia să-şi recapete prestigiul, iar specialiştii care activează aici să fie din nou puşi în valoare”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rețea de trafic de migranți, arme și documente falsificate, destructurată într-o amplă operațiune europeană condusă de Germania

Acțiunea a fost rezultatul cooperării între mai multe țări europene, fiind sprijinită de Europol și Eurojust O operațiune amplă desfășurată la nivelul Uniunii Europene, coordonată...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...
Ultima oră
Pe aceeași temă