Atacurile DDoS sunt concepute pentru a inunda serverele unor ținte cu trafic masiv, făcând site-urile și serviciile web inaccesibile
Într-o acțiune coordonată la nivel global, autoritățile au reușit să întrerupă o „tradiție” periculoasă a hackerilor: lansarea atacurilor de tip Distributed Denial-of-Service (DDoS) în perioada Sărbătorilor de iarnă. În cadrul operațiunii PowerOFF, 27 dintre cele mai utilizate platforme de tip booter și stresser au fost confiscate, iar trei administratori ai acestor servicii ilegale au fost arestați în Franța și Germania.
Atacurile DDoS sunt concepute pentru a inunda serverele unor ținte cu trafic masiv, făcând site-urile și serviciile web inaccesibile. Aceste servicii „la comandă” permit chiar și persoanelor fără abilități tehnice să lanseze atacuri, afectând companii și instituții din întreaga lume.
Europol transmite, într-un comunicat de presă, că s-a reușit închiderea a 27 de site-uri, arestarea a 3 administratori și identificarea a peste 300 de utilizatori suspecți. Operațiunea PowerOFF, coordonată de Europol, a implicat 15 țări și a vizat toate nivelurile implicării în aceste infracțiuni, de la administratori la utilizatori.
Un efort global pentru securitatea online
Perioada Sărbătorilor este un moment de vârf pentru atacurile DDoS, acestea provocând pierderi financiare semnificative, daune de imagine și haos operațional. Motivațiile variază, de la sabotaj economic și câștiguri financiare, până la scopuri ideologice, cum este cazul unor grupuri, precum Killnet sau Anonymous Sudan. Europol, prin Centrul European de Criminalitate Cibernetică (EC3), a facilitat analize criminalistice, tracing de criptomonede și schimbul rapid de informații prin Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT).
Pe lângă eliminarea platformelor ilegale, operațiunea pune accent pe prevenție. O campanie online de conștientizare vizează descurajarea tinerilor care ar putea fi tentați să folosească servicii DDoS. Mesajele de avertizare vor apărea pe Google Ads, pentru cei care caută instrumente DDoS, pe YouTube Ads, în tutoriale despre atacuri cibernetice.
De asemenea, au fost trimise peste 250 de scrisori de avertizare și 2.000 de e-mailuri utilizatorilor identificați, alături de discuții directe („knock-and-talk”) pentru informare.
Participarea României și a altor țări
La operațiune au participat agenții din Australia, Canada, Japonia, România și alte țări europene, alături de autoritățile din SUA. Poliția Română a fost unul dintre partenerii cheie, subliniind colaborarea internațională pentru combaterea amenințărilor cibernetice.
Operațiunea PowerOFF reprezintă o abordare completă: desființarea infrastructurii ilegale, identificarea făptașilor și educarea publicului pentru a preveni viitoare atacuri. Acțiunea continuă, marcând un pas semnificativ în asigurarea securității cibernetice globale, se mai arată în comunicatul Europol.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News