Europarlamentarul Nicu Ștefănuță cere un audit asupra tuturor azilelor care primesc finanțare europeană, „astfel încât să se poată identifica eventualele probleme”.
Eurodeputatul Ștefănuță a trimis această solicitare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Finanțelor Publice Marcel Boloș și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu.
Europarlamentarul sibian a solicitat:
- lista azilelor din România care beneficiază de finanțare europeană;
- suma totală de bani de la bugetul de stat alocată fiecărui azil în ultimii ani pentru a putea evalua condițiile existente în aceste instituții;
- informații cu privire la programele și serviciile existente în România în scopul îngrijirii seniorilor și măsurile pe care guvernul intenționează să le adopte pentru a preveni astfel de abuzuri și a asigura respectarea drepturilor și demnitatea acestora;
- o anchetă riguroasă în legătură cu toate bunurile și proprietățile seniorilor din azilele de bătrâni în ultimii cinci ani, pentru a verifica dacă transferurile de proprietate au fost efectuate legal și nu au fost rezultatul unor infracțiuni sau abuzuri.
“Bătrânețea nu este o boală. Cei mai mulți dintre noi ajungem acolo și iată că statul ne parchează la marginea societății uitați, furați și loviți. Mă tem că e la fel pentru copiii din orfelinate, pentru bolnavii din spitale, pentru bătrânii din alte azile. Dacă cei amărâți sunt lăsați pe margine, Europa are rolul să intervină acolo unde statul eșuează. Am cerut și Comisiei Europene să facă un audit lărgit tuturor proiectelor sociale finanțate cu bani europeni din România, pentru a verifica cum sunt tratați bătrânii, orfanii, copiii. Nu putem permite ca banul european să ajungă în mâinile agresorilor”, declară Nicu Ștefănuță.
Acum trei zile, președintele Iohannis a calificat situația persoanelor din căminele de bătrâni drept o “rușine națională”. Dintre persoanele care erau cazate în aceste cămine, cea mai grea situație o aveau persoanele cu handicap.
România dispune de aproximativ 700 de azile de bătrâni, dintre care doar aproximativ 150 sunt instituții de stat, iar celelalte sunt deținute de entități private. „Este important de menționat că toate aceste aziluri beneficiază de finanțare din partea statului în diverse forme, iar unele primesc finanțare din fonduri europene”, precizează comunicatul transmis de eurodeputatul Ștefănuță.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!