16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiEuroparlamentare 2019: Ce date trebuie să conţină lista susţinătorilor pentru candidaţi

Europarlamentare 2019: Ce date trebuie să conţină lista susţinătorilor pentru candidaţi

Potrivit documentului, regulile vor fi aceleaşi ca cele de la alegerile europarlamentare din anul 2014.

„Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători, în timp ce candidaturile independente trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 100.000 de susţinători.(…) În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Nu în ultimul rând, dispoziţiile art. 66 alin. (1) din acelaşi act normativ stabilesc că modelul listei susţinătorilor este stabilit de Guvern, prin hotărâre, în cel mult 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii pentru stabilirea zilei de referinţă”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului privind aprobarea modelului listei de susţinători care va fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Modelul listei susţinătorilor şi cel al declaraţiei pe propria răspundere sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Potrivit proiectului de hotărâre al Guvernului publicat pe site-ul AEP, la stabilirea modelului listei susţinătorilor a fost avut în vedere faptul că pentru o corectă identificare şi individualizare a susţinătorilor, respectiv pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege de către Biroul Electoral Central sunt suficiente următoarele date cu caracter personal:

a) numele şi prenumele;

b) domiciliul;

c) data naşterii;

d) denumirea, seria şi numărul actului de identitate.

„În ceea ce priveşte declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o dea persoana care întocmeşte lista susţinătorilor a fost luat în considerare faptul că aceasta se află sub incidenţa articolului 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, la datele cu caracter personal menţionate mai sus a fost adăugat codul numeric personal al persoanei care dă declaraţia pe propria răspundere”, se mai arată în documentul citat.

Având în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr. 105/2014 privind aprobarea modelului listei de susţinători care va fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014 a fost aplicabilă numai la alegerile din 2014, se impune adoptarea unui nou act normativ cu acelaşi obiect.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat şi a lansat în dezbatere publică o serie de proiecte de hotărâri ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

”Precizăm că proiectele de acte normative menţionate propun soluţii legislative similare celor adoptate pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014”, mai precizează AEP.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai.

Cele mai citite

Oțelul – „U” Cluj 1-0! Trupa lui Dorinel Munteanu, un nou succes în fața „Șepcilor Roșii”

Oţelul Galaţi a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 1-0, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a play-out-ului Ligii 1. La...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă