14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăCoronavirusEuropa va fi lovită de un nou val de COVID-19, avertizează specialiștii

Europa va fi lovită de un nou val de COVID-19, avertizează specialiștii

Un nou val de Covid-19 pare să ajungă în Europa odată cu sosirea vremii mai reci.

Subvariantele Omicron BA.4/5, care au dominat în această vară, sunt încă în spatele majorității infecțiilor, dar subvariantele Omicron mai noi câștigă teren. Sute de noi forme de Omicron sunt urmărite de oamenii de știință, au declarat săptămâna aceasta reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit CNN.

Datele OMS publicate miercuri au arătat că numărul cazurilor din Uniunea Europeană a ajuns la 1,5 milioane săptămâna trecută, în creștere cu 8% față de săptămâna precedentă, în ciuda unei scăderi dramatice a testelor. La nivel mondial, numărul de cazuri continuă să scadă.

Numărul de spitalizări în multe țări din blocul celor 27 de state membre, precum și în Marea Britanie, a crescut în ultimele săptămâni.

În săptămâna care s-a încheiat la 4 octombrie, internările în spitale cu simptome Covid-19 au crescut cu aproape 32% în Italia, în timp ce internările la terapie intensivă au crescut cu aproximativ 21%, comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit datelor compilate de fundația științifică independentă Gimbe.

În aceeași săptămână, spitalizările cu Covid în Marea Britanie au înregistrat o creștere de 45% față de săptămâna precedentă.

Vaccinurile adaptate la Omicron au fost lansate în Europa începând cu luna septembrie, două tipuri de injecții care abordează subvariantele BA.1, precum și BA.4/5, fiind puse la dispoziție alături de vaccinurile existente de primă generație. În Marea Britanie, doar vaccinurile adaptate la BA.1 au primit undă verde.

Oficialii europeni și britanici au aprobat cele mai recente vaccinuri de rapel doar pentru anumite grupuri de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu un sistem imunitar compromis. Ceea ce complică și mai mult lucrurile este “alegerea” vaccinului ca rapel, ceea ce va adăuga probabil confuzie, au declarat experții în sănătate publică.

Dar dorința de a face încă un vaccin, care ar putea fi al patrulea sau al cincilea pentru unii, nu prea mai există.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Tribunalul Buzău a dictat marți o sentință de șapte ani de închisoare cu executare pentru antreprenorul buzoian Ion Leu, acuzat de evaziune fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă