Euroins anunță că există un dosar separat este pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și o acțiune de arbitraj este pe rol în fața ICSID de la Washington. Deocamdată, nicio instanță din România nu s-a pronunțat deocamdată cu privire la temeinicia legalității deciziei Autorității române de Supraveghere Financiară de a retrage licența Euroins România.
Ca urmare a interpelării Președintelui României de către europarlamentari, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în legătură cu revocarea licenței de operare a Euroins România, precum și în reacție la răspunsurile și comentariile domnului Klaus Iohannis pe acest subiect, conducerea Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (ЕIG) afirmă următoarele:
Declarațiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanța română a dat dreptate deciziei autorității române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare.
,,Este foarte neobișnuit ca un președinte al unei țări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieței și o companie privată, în loc să se abțină de la orice comentariu care ar putea influența justiția. Ar fi putut să răspundă ”nu comentez”, dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deși procesul nici nu a început.”, notează reprezentanții Euroins.
Cei de la Euroins anunță faptul că nicio instanță din România nu s-a pronunțat încă asupra legalității deciziei autorității române de reglementare de a retrage licența Euroins România. Procesul în această speță a început în urmă cu câteva zile și încă nu au avut loc audierile pe fond.
Până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestația Euroins Insurance Group (EIG) și a filialei sale din România, prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei autorității de reglementare din România de retragere a licenței Euroins România, care a declanșat ulterior procedura de insolvență a companiei. Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licența Euroins România la 17 martie 2023.
La începutul lunii iunie 2023 și în primă instanță, Tribunalul București a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România doar pentru că acesteia i-a fost revocată licența, refuzând să suspende dosarul de faliment până când Tribunalul Administrativ se va pronunța dacă revocarea licenței este legală.
Dosarul în sine cu privire la legalitatea faptei autorității române de reglementare împotriva Euroins România a început în urmă cu câteva zile la Tribunalul Administrativ din București și este încă pe rol în primă instanță, urmând să aibă loc audieri și pledoarii pe fond.
Separat, Eurohold și EIG au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro la o instanță internațională din SUA. Cele două companii au informat deja oficial guvernul României despre intenția lor de a introduce un dosar de arbitraj internațional, în octombrie 2023.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!