Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să adopte măsuri mai agresive pentru sprijinirea economiei zonei euro, relatează Bloomberg.
Contracția economică peste așteptări în Germania și Franța a alimentat probabilitatea unei reduceri a ratelor dobânzilor de către BCE luna viitoare. Aceasta a crescut la peste 50%, față de doar 15% cu o zi înainte.
Euro s-a numărat printre cele mai slabe valute din Grupul celor 10 în ultimele luni, în condițiile în care deteriorarea economică din Europa devine tot mai evidentă.
„Euro se confruntă cu o presiune imensă”, a declarat Kristoffer Kjaer Lomholt de la Danske Bank, adăugând că rapoartele PMI recente amplifică temerile legate de perspectivele economice și de deciziile de politică monetară ale BCE.
În același timp, traderii anticipează că reducerea ratelor dobânzilor ar putea totaliza 150 de puncte de bază până în 2025. Randamentele obligațiunilor germane pe doi ani au scăzut semnificativ, ajungând la 1,98%, cel mai mic nivel din 2022.
Diferențe economice între Europa și SUA
Datele PMI accentuează decalajele dintre economia SUA, care pare mai robustă, și cea europeană. Creșterea economică din SUA este susținută de perspective fiscale mai favorabile, inclusiv promisiunile lui Donald Trump privind reduceri de taxe.
Jordan Rochester, strateg la Mizuho International, subliniază că aceste diferențe de creștere economică au fost evidente înainte și după alegerile din SUA, contribuind la slăbirea monedei europene.
Previziuni pesimiste pentru euro
Piața opțiunilor indică o continuare a declinului euro până la sfârșitul anului, iar costurile de protejare împotriva scăderii monedei au atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.
Oficialii BCE rămân sub presiune să găsească soluții pentru a stabiliza economia fragilă a zonei euro.