Medicii din Statele Unite propun introducerea etichetelor de avertizare pe sticlele de alcool, similar celor de pe pachetele de țigări, pentru a evidenția riscurile grave pentru sănătate.
Studiile arată că alcoolul consumat în exces crește riscul de apariție a cel puțin șapte tipuri de cancer, printre care cel de ficat, sân, colon și esofag.
Inițiativa americană este susținută și de oncologii din România, care subliniază importanța conștientizării. Dr. Radu Serescu, medic primar oncolog, a declarat conform ProTV:
„Se întâmplă în cabinet ca oamenii să întrebe: pot să beau un pahar de vin? La noi este o obișnuință să bei alcool. În momentul în care vor apărea aceste etichete, cei tineri, poate la 20 de ani, nu vor mai consuma alcool și vor avea un risc scăzut. Ideea de a pune etichete pe sticlele cu alcool ar fi utilă, crește cam cu 10% gradul de conștientizare.”
Consumul de alcool în România, o problemă alarmantă
România se află pe primul loc în Europa la consumul de alcool, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deși mulți consideră că un consum moderat este inofensiv, OMS avertizează: „Nu există un nivel sigur de consum de alcool.”
Legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer este bine documentată, susțin medicii. Dr. Dale Shepard, oncolog la Cleveland Clinic, a declarat:
Realitatea este că mai mulți oameni mor în fiecare an din cauza cancerelor provocate de consumul de alcool, care pot fi prevenite, decât conducând în stare de ebrietate.
Alcoolul, al treilea factor de risc pentru sănătate în SUA
Studiile citate arată că alcoolul reprezintă a treia cauză de îmbolnăvire după tutun și obezitate în Statele Unite. Pe lângă riscul de cancer, consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, pancreatită și accidente vasculare cerebrale.
Încă din 1988, băuturile alcoolice din Statele Unite au fost obligate să includă avertismente privind riscurile consumului în timpul sarcinii și reducerea capacității de concentrare la volan.
Medicii americani propun acum extinderea acestora pentru a sublinia legătura cu riscurile de cancer și alte probleme de sănătate.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.