-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalErdogan apreciază "eforturile" de cooperare ale "dragului prieten" Olaf Scholz

Erdogan apreciază „eforturile” de cooperare ale „dragului prieten” Olaf Scholz

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat sâmbătă „eforturile” de cooperare ale „dragului prieten” Olaf Scholz, în pofida dezacordului lor persistent privind războiul Israelului în Gaza, relatează AFP.

Cancelarul german, aflat la a doua vizită în Turcia de la începutul mandatului, refuză termenul de „genocid” utilizat de preşedintele turc şi susţine că „Israelul are dreptul de a se apăra şi trebuie să respecte dreptul internaţional”.

„Posibilităţile unei încetări a focului trebuie să fie acum exploatate, odată cu eliberarea ostaticilor Hamas”, a subliniat el.

„Peste 50.000 de persoane au fost ucise, fără distincţie între copii, femei şi persoane în vârstă”, a spus la rândul său Erdogan, care a justificat procedura lansată pentru „genocid” împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.

În schimb, şeful statului turc a salutat „eforturile” cancelarului pentru ridicarea restricţiilor germane la furnizarea de armament Turciei.

Ankara speră la progrese în achiziţia a 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoons pentru a compensa întârzierea în livrarea de avioane americane F-16, a căror vânzare a fost aprobată de Washington la începutul anului.

„Turcia este membră NATO şi de aceea luăm mereu decizii care conduc la livrări concrete”, a spus cancelarul, dând asigurări că „guvernul britanic face să avanseze proiectul pentru care negocierile au început acum”.

Livrarea avioanelor Eurofighter presupune ca toate cele patru ţări europene asociate pentru construcţia sa să fie de acord – Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania.

„Am întâmpinat în trecut anumite probleme. Apreciez cu adevăratul eforturile dragului meu prieten Scholz pentru că a găsit soluţii la aceste probleme”, a spus Erdogan.

Germania și Turcia cooperează din nou militar la cote înalte

Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, Berlinul a dat recent undă verde importurilor de arme ale Ankarei, între care şi rachete antiaeriene, în valoare de mai multe sute de milioane de euro.

O schimbare clară de direcţie, în contextul în care Germania şi-a redus considerabil exporturile de arme după ofensiva turcă în Siria în 2016.

Germania găzduieşte cea mai mare diaspora turcă din lume, circa trei milioane de persoane. Şi schimburile lor comerciale au atins 50 de miliarde de dolari, a spus sâmbătă Erdogan, care a spus că speră să le aducă la 60 de miliarde.

Susținere masivă din partea diasporei turce din Germania pentru Erdogan

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei în exerciţiu, a fost votat masiv de diaspora turcă din Germania, la alegerile de duminică.

După numărarea a aproape 98% din buletinele din Germania, Erdogan a obţinut circa două treimi din voturi în cea mai mare comunitate turcă din străinătate; scrutinul din diaspora s-a desfăşurat în perioada 27 aprilie – 9 mai, însă rezultatele se află simultan cu cele din Turcia.

Conform datelor parţiale, pentru actualul preşedinte au votat 65,4% din alegătorii respectivi, iar pentru principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, doar 32,6%. Proporţia este mult diferită de cea de ansamblu – 49,51%, respectiv 44,8%, potrivit autorităţii electorale centrale – dar nu mai poate influenţa rezultatul primului tur de scrutin: deoarece niciun candidat nu a obţinut majoritatea, se va organiza un al doilea tur, cu participarea primilor doi clasaţi, în 28 mai.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă