23.4 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăInternaționalEnergia regenerabilă va depăși producția din centralele pe cărbune, în 2025

Energia regenerabilă va depăși producția din centralele pe cărbune, în 2025

Energia electrică produsă din surse regenerabile la nivel mondial este pe cale să depășească producția din centralele pe cărbune pentru prima dată în 2025, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (IEA), potrivit AFP.

Previziunea vine pe fondul unei creșteri a cererii de electricitate cu patru procente în acest an și anul viitor, față de 2,5 procente în 2023.

Aceasta ar fi cea mai mare creștere anuală din 2007, exceptând creșterile observate după criza financiară globală începută în acel an și în timpul redresării după Covid-19, a spus agenția cu sediul la Paris.

Cererea în creștere reflectă „rolul tot mai important al electricității în economiile noastre, precum și impactul valurilor severe de căldură”, a declarat Keisuke Sadamori, directorul IEA pentru piețele energetice și securitate.

Previziuni pentru energia regenerabilă

Hidroenergia, energia solară, eoliană și alte surse regenerabile sunt prevăzute să furnizeze 35% din oferta globală anul viitor, în creștere față de 30% în 2023, a spus agenția.

Energia solară singură este pe cale să acopere jumătate din creșterea cererii până în 2025, cu energia eoliană contribuind cu încă 25%.

Utilizarea cărbunelui nu este așteptată să scadă, totuși, pe măsură ce consumul de electricitate crește în special în China și India, a spus IEA.

Cererea de electricitate va fi tot mai mare

Valurile de căldură din India sunt așteptate să crească cererea de electricitate în țară cu opt procente în acest an, în timp ce cererea din China este așteptată să crească cu șase procente.

Cererea europeană este prevăzută să urce cu 1,7%. În Statele Unite, unde vremea blândă a dus la o scădere a cererii anul trecut, consumul de electricitate este așteptat să crească cu trei procente în acest an, în special datorită dezvoltării inteligenței artificiale care stimulează crearea de centre de date masive.

„Este încurajator să vedem că ponderea energiei curate în mixul electric continuă să crească, dar acest lucru trebuie să se întâmple într-un ritm mult mai rapid pentru a atinge obiectivele internaționale în domeniul energiei și climei”, a spus Sadamori într-o declarație.

El a îndemnat, de asemenea, oficialii să impună standarde mai ridicate de eficiență energetică „pentru a reduce impactul cererii crescute de răcire asupra sistemelor de energie”.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Cum suferă un cățel care și-a pierdut stăpânul. „Cred că dacă există un Dumnezeu, a lăsat câinele să îl învețe pe om ce e...

Un cățel care și-a pierdut stăpânul suferă îngrozitor după ce bărbatul care avea grijă de el a murit. Cățelul se află în comuna Zapodeni,...

Estonia acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra NATO, UE și propriului teritoriu, începând din 2020

Estonia a acuzat joi Serviciul de Informații Militare al Rusiei (GRU) de implicare în atacuri cibernetice ce vizează Ucraina, state membre NATO și Uniunea...

Frunzele cad, iar mercurul coboară: vremea se răcește

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni Toamna își intră în drepturi, iar temperaturile vor scădea treptat în această lună....
Ultima oră
Pe aceeași temă