2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiEnergia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative

Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici să investească masiv în energie nucleară, pentru alimentarea centrelor de date care necesită cantități uriașe de electricitate. Deși tehnologia nucleară este privită ca o soluție viabilă pentru reducerea emisiilor de carbon, dezavantajele acesteia, de la costurile ridicate și accidente, până la riscurile de proliferare nucleară, sunt adesea ignorate.

Companii precum Microsoft, Amazon, Google și Meta caută să reînvie centrale nucleare existente și să construiască reactoare de generație următoare, pentru a face față cererii uriașe de energie impusă de AI. De exemplu, Microsoft planifică un supercomputer, denumit Stargate, care ar necesita echivalentul a cinci centrale nucleare de dimensiuni medii pentru a funcționa.

În Pennsylvania, Microsoft colaborează cu Constellation Energy pentru redeschiderea reactorului nuclear de la Three Mile Island, cunoscut pentru un accident grav din 1979. Amazon, la rândul său, explorează opțiuni similare în apropierea centralei nucleare Susquehanna. În paralel, Google a semnat acorduri pentru achiziționarea de energie din reactoare modulare mici (SMR), considerate o inovație promițătoare în domeniul nuclear.

Pe măsură ce AI devine mai intens utilizată, raportul Goldman Sachs estimează că centrele de date vor consuma aproximativ 8% din energia electrică a SUA până în 2030, față de 3% în prezent. Totuși, extinderea energiei nucleare ridică întrebări privind sustenabilitatea pe termen lung. Costurile mari, gestionarea deșeurilor radioactive și potențialele accidente rămân obstacole semnificative, scrie Digi24.

Cu toate acestea, liderii din tehnologie, inclusiv Bill Gates, Elon Musk și Jeff Bezos, consideră energia nucleară o soluție inevitabilă pentru a satisface cererea tot mai mare de energie generată de AI, menținând în același timp angajamentele de mediu ale companiilor lor.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Banca Centrală Europeană va intensifica măsurile contra creditorilor care întârzie remedierea deficiențelor

Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să adopte măsuri mai ferme împotriva băncilor care se ocupă lent de remedierea deficiențelor semnalate de autoritățile de reglementare. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă