12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Macron vrea ca Israelul să nu mai aibă nici o atitudine...

Emmanuel Macron vrea ca Israelul să nu mai aibă nici o atitudine de escaladare, în special în Liban

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul “să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban”, după atacul armat care l-a ucis pe numărul doi al Hamas la Beirut, a informat Palatul Elysée marţi seară, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Emmanuel Macron, care a discutat telefonic cu ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a subliniat că “este esenţial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban, şi că Franţa va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicaţi direct sau indirect în zonă”, a precizat Palatul Elysée.

Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-o atac armat atribuit Israelului în suburbiile Beirutului, marţi seară, au anunţat mişcarea palestiniană şi surse oficiale libaneze.

Este prima dată de la începutul războiului din Fâşia Gaza în urmă cu aproape trei luni când este vizată periferia capitalei libaneze.

“Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a afirmat Hezbollahul libanez, un aliat al Hamas, premierul libanez Najib Mikati acuzând Israelul că “doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

În cursul discuţiei cu Benny Gantz, Emmanuel Macron a reiterat apelul său de a “se acţiona pentru o încetare a focului de durată” între Israel şi Hamas, “cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali”, a adăugat Palatul Elysée.

El şi-a exprimat din nou “cea mai profundă îngrijorare cu privire la numărul foarte mare de morţi civili şi la urgenţa umanitară absolută din Fâşia Gaza”, afirmând în acelaşi timp “încă o dată ataşamentul Franţei faţă de securitatea Israelului”.

SUA se tem de escaladarea războiului din Israel

El a admis că există posibilitatea ca un nou front de luptă să se deschidă la graniţa dintre Israel şi Liban. “Nu putem exclude posibilitatea ca Iranul să aleagă să se implice direct într-un fel sau altul. Trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate posibilă”, a declarat Jake Sullivan.

Iranul este un susţinător de lungă durată al grupărilor teroriste Hamas şi Hezbollah din Liban, oferindu-le finanţare şi arme.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iohannis vrea să colaboreze cu noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok. Acesta se teme că, “după Trianon”, ungurii și-ar putea pierde identitatea

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis un mesaj de felicitare noului președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, anunțând că vrea să colaboreze cu acesta în...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

După ce a anunțat că oficialii statului vor cumpăra produse românești, premierul Ciolacu se întâlnește cu oameni de afaceri americani

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește, în dimineața de 27 februarie 2024, cu oameni de afaceri americani, membri ai AmCham. Potrivit Guvernului României, premierul are prevăzută...
Ultima oră
Pe aceeași temă