La aproape trei săptămâni de la intrarea în vigoare a eliminării facilităților fiscale în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, măsura continuă să genereze dezbateri aprinse.
Potrivit lui Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației „Patronatul Român”, decizia de eliminare a facilităților fiscale în unele domenii este considerată o eroare, afectând sectoare care aveau o evoluție pozitivă.
Adrian Izvoranu și-a exprimat nemulțumirea față de măsură, afirmând că guvernanții au acționat împotriva principiilor de bază ale businessului.
„Eliminarea facilităților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară este o greșeală majoră. Există o regulă în business: dacă ceva merge bine, nu îl dărâmi. Agricultura și IT-ul funcționau bine pentru că le-am stimulat. Acum, când începuseră să performeze, le tăiem resursele. Este o prostie totală”, a declarat Izvoranu pentru Termene.ro.
Sectoare cu importanță diferită
Izvoranu a subliniat că nu toate ramurile economiei au aceeași relevanță sau nevoie de sprijin în același moment.
„Nu toate ramurile au aceeași importanță. Unele sectoare sunt mai cerute decât altele. Mâine poate fi nevoie de avioane, de exemplu”, a precizat el.
În opinia reprezentantului „Patronatul Român”, abordarea rigidă și creșterea taxelor reprezintă cele mai greșite măsuri pentru economia actuală.
„Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune. Dacă vrea mai mulți bani, ministrul Finanțelor ar trebui să relaxeze fiscalitatea, să diversifice și să mărească baza de colectare. Este nevoie de informatizarea și eficientizarea aparatului de colectare fiscală”, a subliniat Izvoranu.
Mărirea TVA și creșterea taxelor, considerate măsuri inutile
Vicepreședintele confederației și-a exprimat opoziția fermă față de o eventuală creștere a TVA-ului sau a altor taxe.
„Mărirea TVA și, în general, creșterea taxelor și impozitelor este cea mai proastă măsură posibilă. Nu va aduce niciodată bani în plus, vă asigur de asta”, a concluzionat Adrian Izvoranu.
Eliminarea facilităților fiscale face parte din măsurile incluse în așa-numita „Ordonanță Trenuleț”, menită să reducă deficitul bugetar, dar care continuă să fie intens contestată de mediul de afaceri.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.