13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalEgiptul a denunțat ca „rușinoase” și „ iresponsabile” afirmațiile unui ministru israelian

Egiptul a denunțat ca „rușinoase” și „ iresponsabile” afirmațiile unui ministru israelian

Egiptul a denunţat luni drept “ruşinoase” şi “iresponsabile” afirmaţiile ministrului israelian al finanţelor, Bezalel Smotrich, care a sugerat că autorităţile de la Cairo poartă o “responsabilitate considerabilă” pentru atacul din 7 octombrie efectuat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas palestinian pe teritoriul israelian, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

Luni, în cursul unei reuniuni cu partidul său de extremă dreaptă, Bezalel Smotrich a declarat că “egiptenii au o responsabilitate considerabilă pentru 7 octombrie”, potrivit postului de radio public israelian Kan.

“O mare parte din armele Hamas trec prin Egipt”, care împarte o frontieră de 12 kilometri cu Fâşia Gaza, a mai spus Smotrich.

Ministerul egiptean de externe a apreciat drept “nefericit şi ruşinos” faptul că Smotrich “continuă să facă declaraţii iresponsabile şi incendiare”.

“Egiptul deţine controlul total asupra teritoriului său şi nu permite niciunei părţi să-i implice numele în vreo încercare nereuşită de a-şi justifica slăbiciunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ahmed Abu Zeid.

Comentariile lui Smotrich “dezvăluie doar un apetit vorace pentru crimă şi distrugere, precum şi sabotarea oricărei încercări de a opri criza din Fâşia Gaza”, a continuat el.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac terorist fără precedent al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, în majoritate civili.

Drept represalii, Israelul a promis că va ”nimici” mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care o consideră organizaţie teroristă, poziţie împărtăşită de asemenea de SUA şi Uniunea Europeană.

Ofensiva israeliană s-a soldat cu peste 28.000 de morţi în Fâşia Gaza, potrivit guvernării Hamas.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în Israel în 7 octombrie şi duse în Fâşia Gaza. După eliberarea a doi ostatici duminică noaptea, Israelul estimează că în Fâşia Gaza se mai află 130 de ostatici, dintre care 29 ar fi decedaţi.

Primul stat arab care a recunoscut Israelul, Egiptul este un mediator tradiţional între israelieni şi palestinieni. Alături de Qatar, a contribuit la instaurarea unui armistiţiu care a permis la sfârşitul lui noiembrie eliberarea unor ostatici şi prizonieri palestinieni.

Blinken e optimist pentru un nou acord privind ostaticii din Israel cu Hamas

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a afirmat miercuri la Tel Aviv că mai “rămâne loc pentru un acord” privind ostaticii între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, după declaraţii foarte dure ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Sunt lucruri clar inacceptabile în răspunsul Hamas”, dar “credem că acest lucru deschide spaţiu pentru a se ajunge la un acord şi vom lucra fără pauză în acest sens”, a declarat Antony Blinken.

“Israelul are obligaţia de a face tot posibilul pentru a se asigura că civilii sunt protejaţi şi că primesc asistenţa de care au nevoie în desfăşurarea conflictului”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Top 10 urări în Luna Iubirii, ancorate în realitatea cotidiană

Ilustrație: Marian Avramescu În Luna Iubirii, ACADEMIA CAȚAVENCU vă prezintă cele mai inspirate declarații de dragoste pentru persoana îndrăgită, ancorate în realitatea cotidiană. Te iubesc...

De unde poți lua cele mai avantajoase credite online rapide din România

Accesarea unui credit rapid poate fi de ajutor în anumite circumstanțe, iar dacă este întrebuințat într-un mod necorespunzător, poate crea dificultăți. Volumul de credite...

Fiul lui Eduard Novak, fost ministru al Sportului, implicat în accident

Edvard Novak, fiul cel mare al fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se afla la...
Ultima oră
Pe aceeași temă