Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă
România se află pe un drum periculos către o criză economică majoră, similară cu cea care a devastat Grecia în 2012, avertizează economistul Bogdan Glăvan, citat de aktual24.ro. Potrivit acestuia, țara noastră este un „stat eșuat”, cu o economie fragilă și o administrație incapabilă să implementeze reforme reale.
Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă. „Bugetele fictive și pseudo-reformele nu fac decât să adâncească criza. România se îndreaptă către un colaps financiar, iar „aterizarea” este așteptată după 2027,” a declarat economistul.
Acesta compară situația de la noi, cu ceea ce s-a întâmplat în Grecia, care în 2012 a avut o criză economică profundă, recesiune, măsuri de austeritate dure și intervenții externe pentru salvarea țării. „România riscă să repete aceleași greșeli, având o dependență critică de împrumuturi externe pentru a-și susține bugetul,” a mai subliniat Glăvan.
Deși autoritățile anunță măsuri de redresare economică, precum reducerea cheltuielilor sau reformele fiscale, Glăvan consideră că acestea sunt insuficiente și ineficiente în fața problemelor structurale profunde ale economiei românești.
Criza economică din Grecia a fost declanșată de deficite mari, împrumuturi masive și lipsa unor reforme fiscale reale, ducând la intervenții din partea Uniunii Europene și FMI. Situația a avut efecte devastatoare asupra nivelului de trai și stabilității economice a țării.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube