Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a creșterii economice, după o performanță modestă la mijlocul anului.
Indicatorul Economic Sentiment Indicator (ESI), calculat de Comisia Europeană, a scăzut la 103,4 puncte în septembrie, comparativ cu 104 puncte în luna precedentă, pe fondul pesimismului tot mai accentuat în rândul managerilor din industrie și servicii.
În contrast, sectorul retail a înregistrat cel mai ridicat nivel de optimism din ultimele cinci luni, iar încrederea consumatorilor a cunoscut o ușoară revenire.
Pe ansamblul trimestrului al treilea, ESI a scăzut la 103,3 puncte, de la 103,8 puncte în al doilea trimestru.
Cu toate că un nivel peste 100 indică o economie în creștere, scăderea acestui indicator reflectă o încetinire a Produsului Intern Brut (PIB). Creșterea PIB în al doilea trimestru a fost de doar 0,1%, în scădere față de 0,5% în primul trimestru.
PIB a crescut cu 0,8% în T2, comparativ cu 0,5% în T1.
Economiștii și-au ajustat deja prognozele privind evoluția economică, iar unele estimări, precum cea a BCR, ar putea fi revizuite în jos. BCR prognozează o creștere de 1,9% pentru 2024, dar atrage atenția că datele ar putea fi corectate pe măsură ce noile statistici vor deveni disponibile.
Sectorul industrial continuă să fie afectat, cu o scădere a încrederii în septembrie (-0,3 puncte față de august), în special din cauza pesimismului legat de producția viitoare.
Industria a avut un impact negativ asupra creșterii economice în al doilea trimestru, iar economiștii BCR se așteaptă ca acest trend să continue și în T3. În plus, datele din sondajul PMI arată o deteriorare a situației industriei românești, în special pe fondul declinului industriei germane.