Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea fi mai mic decât se credea inițial.
Conform unei mediane a prognozelor economice furnizate de instituții internaționale și naționale, economia României ar putea crește cu 2,5% în 2025. Analiștii mai pesimiști estimează însă o creștere de doar 1,5%.
„Proiecţia noastră pentru anul viitor este de 1,5%, în care am inclus şi un scenariu de risc adică o creştere mai mică a PIB-ului. Evoluţia va fi determinată de faptul că nu vom mai avea impulsul fiscal, din contră, statul va trebui să ia din economie. Însă pe partea pozitivă avem Schengenul şi economia UE ar putea creşte mai mult în acest an, ceea ce ar impulsiona şi economia noastră”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Deficitul bugetar și încetinirea europeană, principalele obstacole
Adrian Codirlaşu a subliniat că deficitul bugetar ridicat este principalul factor intern care afectează economia României. La nivel extern, încetinirea economiilor europene, inclusiv recesiunea din Germania, a avut un impact semnificativ asupra economiei locale.
„Situaţia economiei locale nu e cea mai fericită din cauza deficitului ridicat. N-au ieşit prognozele pentru că şi Uniunea Europeană a încetinit. Germania a fost în recesiune. De asemenea, s-a văzut o eficienţă mică în a cheltui fondurile publice din partea autorităţilor româneşti”, a explicat Codirlaşu.
Perspective și resurse pentru redresare
Deși contextul actual este dificil, există încă resurse și instrumente pentru stabilizarea și creșterea economiei. Intrarea în Spațiul Schengen și o eventuală revenire a economiei europene ar putea aduce un impuls pozitiv.
Analiștii recomandă menținerea optimismului și implementarea unor măsuri eficiente pentru a valorifica oportunitățile de redresare și dezvoltare economică.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!